Oslobođen je Kunduz

Policija i stanovnici tvrde da su snage afganistanske vlade vratile pod svoj nadzor najveći dio Kunduza, a neke trgovine u središtu tog grada ponovno su otvorene po prvi puta otkad su ga prije tjedan dana zauzeli talibanski borci.

Stanovnici su kazali da po prvi puta u posljednjih osam dana nisu čuli zvukove sukoba vatrenim oružjem, te da su po prvi puta mogli mirno izaći iz svojih domova kako bi obnovili zalihe hrane i procijenili štetu nakon borbi u gradu. Afganistanski vojnici nastavljaju pretragu po kućama kako bi pronašli zaostale talibanske borce, dok nastavljaju istiskivati islamističke pobunjenike iz rubnih dijelova grada koji su posljednjih dana više puta prelazili iz ruku talibana u ruke vladinih snaga i obratno. “Stanje u središtu grada je normalno”, rekao je stanovnik grada Abdul Gafur, dodajući ipak da će trebati puno vremena da se grad oporavi od talibanskog napada.

Bitke oko Kunduza, strateškog grada s 300 tisuća stanovnika, vodile su se posljednjih dana pošto su afganistanske snage uz pomoć američkih zračnih udara pokušavale istisnuti talibane, koji su grad zauzeli prije tjedan dana što je bila njihova najveća pojedinačna pobjeda u 14-godišnjoj pobuni. Nevladina organizacija Liječnici bez granica (MSF) u nedjelju je objavila kako je evakuirala svoje osoblje iz Kunduza, dan nakon što su u bombardiranju njezine bolnice, koje su najvjerojatnije izveli američki zrakoplovi, poginule 22 osobe.

Američka vojska priznala je da je pokrenula zračne napade “u blizini” bolnice MSF-a, ciljajući talibanske pobunjenike koji su izravno napadali američko vojno osoblje. SAD zasad nije priznao da je pogodio bolnicu, te je dodao da je istraga u tijeku. MSF je zanijekao da su iz njihove zgrade talibani pucali na afganistanske snage i snage NATO-a. Afganistansko ministarstvo obrane kazalo je ranije da su talibanski borci napali bolnicu i koristili zgradu kao “ljudski štit”. “Vrata bolničkog kompleksa bila su zatvorena čitavu noć tako da nitko tko nije pripadao osoblju ili bio pacijent nije mogao ući”, kazali su Liječnici bez granica u priopćenju. “Bombardiranje bolnice koja je u punoj funkciji ne može se ni na koji način opravdati”.

Zatvaranje MSF-ove bolnice težak je udarac za stanovništvo Kunduza koje se nalazi u središtu borbi afganistanske vojske i pobunjenih talibana za prevlast nad tim velikim gradom na sjeveru Afganistana. Riječ je o jedinoj zdravstvenoj instituciji koja je kadra liječiti nateže ratne rane na cijelom sjeveroistoku te zemlje.

You may also like

0 comments