Oslabljelo američko gospodarstvo oslabilo dolar

Washington – Na svjetskim valutnim tržištima dolar je oslabio i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer je zbog naznaka usporavanja rasta američkog gospodarstva sve vjerojatnije da će Fed odgoditi odluku o povećanju kamata.

Tečaj eura ojačao je prošloga tjedna prema američkoj valuti 0,7 posto, na 1,0970 dolara, a u petak se u jednom trenutku probio i iznad razine od 1,10 dolara. Američka je valuta oslabila i prema japanskoj, za 0,1 posto, pa joj je cijena skliznula na 118,95 jena. Euro je, pak, ojačao prema ′japancu′, za 0,6 posto, na 130,55 jena. Cijeli prošli tjedan na valutnim je tržištima vladao oprez, a tečajevi valuta kretali su se u uskim rasponima. No, dolar je oštro oslabio u petak, nakon što je objavljeno da je u SAD-u u ožujku broj zaposlenih porastao za samo 126.000, upola manje nego mjesec dana prije i najmanje od kraja 2013. godine.

Time je prekinut niz od 12 mjeseci neprestanog rasta zaposlenosti za više od 200.000, što nije bilo zabilježeno još od 1994. godine. “Izvješće potvrđuje da se rast američkog gospodarstva usporava, što je već nagovijestio niz drugih makroekonomskih pokazatelja”, kaže Millan Mulraine, ekonomist u tvrtki TD Securities. Nakon objave izvješća, oštro je pao tečaj dolara u odnosu na košaricu valuta, jer su ojačale špekulacije da će nakon ovih slabih pokazatelja američka središnja banka odgoditi planirano povećanje kamata.

Fed već dulje vrijeme najavljuje povećanje ključnih kamatnih stopa po prvi puta od 2006. godine i poručuje kako će taj potez ovisiti o gospodarskim pokazateljima. A niz posljednjih podataka pokazuje da se rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) oštro usporava. U trećem tromjesečju prošle godine BDP je porastao impresivnih 5 posto na godišnjoj razini, da bi u posljednjem lanjskom tromjesečju rast usporio na otprilike 2 posto, a u prvom kvartalu ove godine mogao bi biti i manji od 2 posto. “Povećanje kamata već u lipnju nije vjerojatno jer su se te procjene temeljile na očekivanjima da će gospodarstvo i zaposlenost snažno rasti. Nakon ovih podataka, Fed bi taj potez mogao odgoditi do rujna, pa možda čak i prosinca”, kaže Sung Won Sohn, profesor ekonomije na California State University Channel Islands. (Agencije)