Home Ekonomija Osjetno usporilo zapošljavanje u SAD-u

Osjetno usporilo zapošljavanje u SAD-u

by Agencije

Otvaranje novih radnih mjesta u Sjedinjenim Državama osjetno je usporilo u kolovozu, nakon dva uzastopna mjeseca intenzivnijeg zapošljavanja, dok se stopa nezaposlenosti zadržala na 4,9 posto, pokazali su u petak najnoviji podaci američke vlade.

Američki poslodavci u kolovozu su neto otvorili 151.000 novih radnih mjesta, nakon naviše revidiranih 275 tisuća otvorenih u srpnju, pokazalo je izvješće američkog ministarstva rada. Tempo zapošljavanja u najvećem svjetskom gospodarstvu time je usporio, nakon značajnijeg porasta zaposlenosti tijekom lipnja i srpnja, kada je prema podacima ministarstva neto ukupno otvoreno 546 tisuća novih radnih mjesta.

Mršav rast zaposlenosti u kolovozu rezultat je slabijeg zapošljavanja u proizvodnom i u sektoru graditeljstva. U sektoru proizvodnje, nakon dva uzastopna mjeseca rasta, broj zaposlenih neto je smanjen za 14 tisuća, a u sektoru graditeljstva za šest tisuća. U sektoru vađenja minerala nastavlja se zatvaranje radnih mjesta, s ugašenih daljnjih četiri tisuće.

U državnom je sektoru u kolovozu četvrti mjesec nastavljen rast zapošljavanja, s novootvorenih 25 tisuća radnih mjesta, pokazalo je izvješće ministarstva. Stopa nezaposlenosti u SAD-u u kolovozu se zadržala na 4,9 posto, što proizlazi iz pojačanog priljeva na tržište rada. Ekonomisti su procjenjivali da će u kolovozu biti otvoreno oko 180 tisuća novih radnih mjesta i da će stopa nezaposlenosti skliznuti za 0,1 postotni bod, na 4,8 posto.

Related Posts