Osjetno poskupljenje goriva

Zagreb – Na INA-inim benzinskim postajama Eurosuper 95 prodaje se za 9 kuna i 32 lipe, Eurosuper 98 za 9 kuna i 65 lipa. Nova cijena eurodizela je 8 kuna 84 lipe.
Vozači ponovo doživljavaju udar na novčanike. Cijena goriva od ponoći je ponovo skočila i to više od prvih neslužbenih procjena. Ovaj puta će najnesretniji biti vozači dizelskih automobila. Dizeli su poskupjeli 20 lipa po litri goriva dok su benzini skočili za 13 odnosno 14 lipa. Na INA-inim benzinskim postajama Eurosuper 95 prodaje se za 9 kuna i 32 lipe, Eurosuper 98 za 9 kuna i 65 lipa. Nova cijena eurodizela je 8 kuna 84 lipe. Kako je bilo za pretpostaviti veselje zbog nižih cijena goriva nije dugo trajalo. Nakon perioda povoljnijeg punog spremnika, gorivo sada raste četvrti tjedan za redom.
“Tržište je prilično živahno, cijene idu gore dolje, ali primarni razlog je rast cijena sirove nafte. U posljednjih tjedan dana, od posljednjeg poskupljenja, sirova nafta u Londonu poskupila je sedam posto. U posljednja četiri tjedna ukupno povećanje cijene nafte je oko 30 posto, što je osjetno”, pojasnio je za HRT Darko Horvatić iz gospodarske redakcije, stručnjak za energetski sektor. Dodaje kako je važno naglasiti da sirova nafta nije najvažnija za određivanje cijene derivata na postajama. Horvatić ističe i kako su marže na gorivo od veljače prošle godine, kada je nastupila potpuna deregulacija tržišta, znatno skočile. Prosječna marža za dizel je oko jedne kune po litri, a kod benzina je oko 90 lipa.
Maloprodajne cijene naftnih derivata na crpkama u Sloveniji od utorka su se osjetno povećale, a najviše je, za 5,6 eurskih centi, poskupio 100-oktanski benzin čija je nova cijena 1,350 eura za litru. Najprodavaniji 95-oktanski eurosuper poskupio je za pet centi – na 1,308 eura za litru. Za isto toliko povećana je cijena litre dizelskog goriva koja je sada 1,220 eura, te cijena loživog ulja koja je sada 0,872 eura za litru. Cijene naftnih derivata u Sloveniji usklađuju se prema uredbi vlade dvotjedno, u ovisnosti od odnosa tečaja eura i američkog dolara, te cijene nafte na međunarodnom tržištu.

You may also like