Home Hrvatska Osigurnano 400 milijuna kuna za prosvjetare

Osigurnano 400 milijuna kuna za prosvjetare

by Agencije

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar poručio je u ponedjeljak sindikatima da u državnom proračunu nema novca za povećanje plaća za zaposlenike u obrazovanju i znanosti, pa u ovom trenutku može tek obećati pregovore kad se za njih stvori financijska podloga.

Sindikati vertikale obrazovanja zatražili su povećanje plaća zaposlenih u obrazovanju i znanosti od 4 posto te zaprijetili štrajkom ako Vlada ne ispuni njihov zahtjev. Istaknuvši da u državnom proračunu nema novca za povećanje plaća zaposlenih u obrazovanju i znanosti, Mornar je podsjetio da ukupan iznos za te plaće iznosi 10 milijardi kuna. “Lako je izračunati – četiri posto od 10 milijardi je 400 milijuna kuna. Tih sredstava doslovno nema”, rekao je ministar.

Mornar je potvrdio da će se u utorak sastati s predstavnicima triju sindikata te izrazio nadu da će štrajk uspjeti izbjeći razgovorom. Bude li štrajka, rekao je, on će se opet slomiti na djeci. “Štrajk u prosvjeti problematičan je jer na kraju pate djeca”, rekao je Mornar novinarima nakon otvaranja zgrade osnovne škole u Okrugu Gornjem na Čiovu. Što se tiče argumenata sindikata da novca “ima za frižidere, penzionere i zdravstvo, a nema za prosvjetare”, odgovorio je kako se navedeni primjeri ne financiraju iz državnog proračuna.

Na pitanje novinara što će na sastanku reći sindikatima, Mornar je odgovorio da će ih pozvati da razmisle o posljedicama svojega čina. “Možemo im obećati da ćemo pregovarati kad budemo imali podlogu za to. Ubrzo ćemo postati tehničkom Vladom pa bi obećavanje povišice neposredno pred izbore bilo nekorektno prema sljedećoj Vladi, koja god ona bila – SDP-ova ili HDZ-ova”, rekao je Mornar. Obećati 400 milijuna iz proračuna koji još nije donesen i koji mora po zakonu donijeti nova Vlada “u ovom političkom trenutku nije korektno, a moglo bi se protumačiti kao kupovanje izbora”, kaže Mornar.

Related Posts