Osiguravatelji skupini G20: Ukinite subvencije za fosilna goriva

Osiguravatelji koji upravljaju s 1.200 milijardi dolara vrijedne imovine pozvali su u utorak skupinu najbogatijih država svijeta G20 da definira vremenski okvir za postupno ukidanje subvencija za fosilna goriva do 2020. godine.

Osiguravatelji Aviva, Aegon NV i MS Amlin navode da su subvencije za fosilna goriva u suprotnosti s obvezama G20 vezanim uz borbu protiv globalnog zatopljenja, koje je otprilike 200 država dogovorilo prošle godine na summitu u Parizu. “Klimatske promjene predstavljaju majku svih rizika”, naveo je izvršni direktor Avive Mark Wilson u priopćenju.

Osiguravateljske tvrtke pozvale su lidere G20, koji će se 4. i 5. rujna sastati u kineskom gradu Hangzhou, da postave “jasan vremenski okvir za potpuno i jednakomjerno napuštanje subvencija za fosilna goriva svih G20 članica do 2020. godine”. Postupno napuštanje subvencija trebalo bi početi s ukidanjem svih subvencija za istraživanje fosilnih goriva i proizvodnju ugljena, kazali su.

Čelnici G20 u više su navrata od sastanka 2009. u Pittsburghu obećali da će postupno napustiti fosilna goriva, glavni izvor stakleničkih plinova koji uzrokuju klimatske promjene.

Britanski Overseas Development Institute procjenjuje da su prosječne godišnje subvencije za proizvodnju fosilnih goriva u 2013. i 2014. godini iznosile 444 milijarde dolara, odnosno da su bile oko četiri puta veće od subvencija za obnovljive izvore energije u 2013. godini.

Prošlog tjedna su i institucionalni ulagači koji upravljaju s više od 13.000 milijardi dolara imovine pozvali članice G20 da do kraja 2016. ratificiraju klimatski sporazum iz Pariza, kojim se žele izbjeći suše, poplave, klizanja tla i porast razine mora. Nijedna zemlja članica G20 još nije završila postupak ratifikacije.

Pariškim sporazumom 195 država, među kojima i Hrvatska, obvezalo se ograničiti globalno zagrijavanje na manje od 2 stupnja Celzija u usporedbi s predindustrijskim razdobljem, što praktički znači da svijet treba okrenuti leđa fosilnim gorivima.