Osiguran novac za tužbu protiv špekulanata hipotekarnim zajmovima

Američka savezna agencija za financiranje izgradnje kuća (FHFA) platila je dvjema privatnim odvjetničkim tvrtkama više od 373 milijuna dolara od 2010. godine za vođenje parnica protiv nekoliko velikih banaka zbog šteta koje su nanijele najvećim izdavateljima hipotekarnih zajmova, Fannie Maeu i Freddie Macu.

Taj iznos manji je od dva posto od ukupno 18,7 milijardi dolara, koje su te odvjetničke tvrtke uspjele namaknuti kroz nagodbe i sudske presude protiv 16 banaka, među kojima su bile Bank of America, JP Morgan Chase i Deutsche Bank. FHFA pokrenula je ukupno 18 tužbi zbog više od 200 milijardi dolara vrijednih hipotekarnih obveznica koje su banke prodale Fannie Maeu i Freddie Macu prije financijske krize 2008. godine, a nisu upozorile na sve rizike vezane uz te vrijednosnice.

FHFA nadgleda poslovanje Fannie Mae i Freddie Mac nakon što je 2008. godine na vrhuncu financijske krize te financijske institucije suočene s bankrotom preuzela vlada. Glasnogovornica FHFA izjavila je da je angažiranje privatnih odvjetničkih tvrtki Quinn Emanuel i Kasowitz Benson bila razumna i troškovno odmjerena odluka kako bi se nadoknadili gubitci Fannie Mae i Freddie Mac, te je istaknula da je rezultat pozitivan za porezne obveznike.

Taj iznos odvjetničkim je tvrtkama plaćen od 2010. do početka veljače ove godine. Od tada je taj regulator platio i znatno više odvjetničkim uredima, zbog suđenja Nomuri i Royal Bank of Scotland, koji su optuženi da su dali Fannie Mae i Freddie Macu pogrešne informacije pri prodaji 2 milijarde dolara obveznica pokrivenih hipotekama. Sud na Manhattanu u svibnju je utvrdio krivnju tih banaka i naložio da plate 806 milijuna dolara kazne, no Nomura se žalila na tu presudu.

You may also like