Osam brzih odgovora na scenarije nakon Renzijeve ostavke

Nedvosmisleno odbacivanje ustavnih reformi koje je predložio premijer Matteo Renzi vraća Italiju u ozračje političke i ekonomske nesigurnosti. Dok se Renzi priprema podnijeti ostavku, predsjednik Sergio Mattarella mora utvrditi je li vladajuća Demokratska stranka dovoljno stabilna kako bi podržala drugog premijera, a kako bi se izbegli prijevremeni izbori koji bi mogli otvoriti vrata antiestablishment pokretu Pet Zvjezdica.

Prevela i prilagodila: Eli Brodić

Što je pokret Pet Zvjezdica? Pokret je osnovan kao internetski pokret 2009. godine, na čelu s bivšim kokičarem, Beppe Grillom. Pokret Pet Zvjezdica niknuo je kako bi postao pobunjenička sila, u tome miješajući euroskeptični stav populističkih stranki, poput francuskog Nacionalnog fronta, s progresivnim prijedlozima za zaštitu okoliša. Osvojio je kontrolu nad gradskim vijećima u Rimu i Torinu u lipnju ove godine te je obećao kako će provesti referendum o tome treba li Italija ostati u eurozoni. Vodio opoziciju kod Renzijevog pokušaja ograničavanja moći Senata, gornjeg doma talijanskog parlamenta.

Što je rješenje za establishment? Najbolja opcija za predsjednika bilo bi naći premije iz Demokratske stranke, koja još uvijek ima većinu u donjem domu parlamenta. Ministar financija Pier Carlo Padoan, predsjednik Senata Pietro Grasso i ministar kulture Dario Franceschini u kuloarima su promatrani kao mogući nasljednici Renzija, iako će on nominalno ostati na vlasti do prisege novog premijera.

Hoće li Demokratska stranka prihvatiti to rješenje? To je veliko pitanje. Margina Renzijevog poraza je toliko velika te postoji mogućnost kako će ga prisiliti napustiti funkciju lidera svoje stranke. Njegov ured odbio je komentirati izvješće u dnevniku Corriere della Sera, u ponedjeljak, u kojem piše kako bi mogao podnijeti ostavku na mjesto čelnika stranke. Oba scenarija bi značajno zakomplicirala i odgodila svaki pokušaj formiranja nove vlade.

Što želi predsjednik Mattarella? Stabilnost. Mattarella nikad nije mislio kako je potrebno bit Renzievog referenduma vezati uz ostavku, jer je glasovanje, barem na papiru, bilo vezano uz reformu, a učinke vlade. Predsjednik bi htio da nova vlada opstane do početka 2018. godine, kada će biti raspisani sljedeći izbori, ali duljina života takve administracije ovisit će o stranačkim liderima.

Što želi Renzijeva oporba? Pet Zvjezdica želi privremene izbore. Oni, naime, u anketama o prvom krugu izbora, pušu za vrat Renzijevoj Demokratskoj stranci, a prema anketi koju je objavio EMG u nedjelju, osvojili bi vlast u drugom krugu s 53 posto naprema 47 posto, Bivši premijer Silvio Berlusconi, čelnik stranke desnog centra Forza Italia, promatra mogući povratak, potencijalno, kao dio neke nove vladajuće koalicije.

Što je sada prioritet Italije? Osim formiranja nove vlade, prioritet glavnih političkih stranaka je reforma izbornog zakona. Žele promjenu izbornog sustava za donji dom parlamenta, jer bi postojeći sustav automatski dao većinu fotelja vodećoj stranci, a to bi mogao biti pokret Pet Zvjezdica.

Kako reagira tržište? Euro je pao na najnižu razinu od ožujka 2015. godine u trenutku kada je Renzi najavio kako će podnijeti ostavku, ali se stabilizirao do kraja njegovog govora. Talijanske obveznice su, također, skliznule usred opće zabrinutosti kako će glas naroda protiv ustavne reforme dati poticaj nacionalističkim pokretima.ž

Što to znači za talijanske banke? Politička nesigurnost bi dodatno mogla zakomplicirati napore za prikupljanje 5 milijardi eura, dok se pokušava riješiti 27,7 milijardi eura duga iz loših kredita. Investitori bi mogli prestati iskazivati interes za ulaganje u talijanske banke, što bi moglo potaknuti državu prisiliti banke na odgodu rješavanja loših kredita. Ovaj scenarij bi mogao osnažiti poziciju vjerovnika, ali Sandro Gozi, talijanski ministar za europske poslove umiruje javnost te kaže kako nema opasnosti za talijanske banke, niti za članstvo u eurozoni ili u EU.

Analiza je objavljena na portalu agencije Bloomberg

You may also like

0 comments