Orešković za RTL: Puklo je na energetici!

Povodom glasovanja o svom opozivu na RTL televiziji je gostovao premijer Tihomir Orešković.

Konačni raspad krize počeo je opozivom premijera. Danas ste kazali da je ovo povijesni dan?

Danas smo vidjeli da me stranka koja me izabrala s oporbom maknula. To je prvi puta u povijesti. Ne bih ja to nazvao eksperimentom, ja sam imao najbolje namjere, imao sam i iskustvo. Nije uspjelo.

Što je to vama trebalo?

Najlakše je tako. Kad sam ušao u to želio sam pomoći svojoj domovini. Volim izazove, ovo je primjer drugima da se ne boje. Imamo ogroman potencijal. O onih tri sata se puno govori. Sa Čorušićem i Karamarkom sam u kontaktu bio godinu dana. Htjeli su da budem ministar financija. Kroz par dana sam donio odluku da budem premijer.

Jeste li imali otvorene ruke?

U početku je dogovor bio oko HDZ-a i Mosta. Onda sam se ja uključio pogotovo u gospodarstvu. Ja mogu ponuditi svoje iskustvo. Na kraju je to trebao biti timski rad.

Gdje je puklo?

Nema tu jednog trenutka. Kad gledamo odnose općenito. Odnosi su se promijenili oko SOA—a. Malo smo razgovarali. Situacija se promijenila. Karamarko nije htio sa mnom na ručak. Nije bilo bolje s Mostom, a Petrov se aktivnije angažirao.

Zašto je SOA važna?

Meni su to čisti spinovi, nema tu nikakve logike. Karamarko je imao svoje prijedloge, ja sam ih primio i upoznao, a na kraju sam izabrao najkvalitetniju osobu. Ovo je bila odluka Predsjednice i mene. Onaj dan sam imao sastanak u SOA-i. Ne želim reći o čemu. Rekao sam gdje sam išao.

Problem INA-MOL?

Nisam spomenuo Karamarka, ali ja sam imao svoje stavove. Arbitražu ne treba zaustaviti, ali treba pregovarati. Kada se Karamarko povukao ja sam to sve preuzeo. Nekoliko puta sam se našao sa Lukom Mišetićem i počeo se pripremati osnovom toga. SOA i oko toga radi svoj posao, moja pozicija je vrlo jasna.

LNG terminal?

Već 10 godina pričamo o tome. Htio sam pokrenuti priču da cijena plina iz Rusije padne 30 posto. Bitna je brzina. Promijenili smo strategiju i ubrzali proces. No, tu je i strateška komponenta. Ne znam koja bi to bila moja osobna politika, moja politika je politika zemlje.

Razumijete li politički kontekst?

Ne znam što bi to značilo. Ali HDZ nije bio spreman nastaviti sa mnom bez Karamarka.  Iza mene ne stoji nitko nego moja obitelj. Ovdje ima strašno puno splinova.

Predsjednica?

Predsjednica i ja smo partneri i imamo zajedničke ciljeve. Ona dobro prati situaciju. Pričamo hrvatski jezik.

Ostajete li u politici?

Bratulica se bavi spinovima, sad sam tehnički premijer. Ispunit ćemo mandat dok se druga vlada ne formira. Sada ću se posvetiti obitelji.

Z. Marić?

HDZ kao stranka ima svoje principe, vjerojatno ćemo i dalje imati dobre odnose. Nemam ništa nego pozitivne riječi za gospodina Marića. Želim mu sve najbolje.

You may also like