Orešković: Uhitili su čovjeka koji se borio protiv Hrvatske

Premijer Tihomir Orešković komentirajući jučerašnje uhićenje navodnog hrvatskog špijuna u Beogradu, izjavio je u subotu da prema informacijama hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) uhićena osoba nije hrvatski špijun, da je bio major Jugoslavenske vojske, a u vrijeme Domovinskog rata borio se protiv Republike Hrvatske te da ima hrvatsko i srpsko državljanstvo.

Orešković je u izjavi za HTV rekao da više informacija očekuje od Ministarstva vanjskih poslova RH. Istaknuo je kako se nada da ovo nije još jedna provokacija Republike Srbije. “Mogu potvrditi, prvo, da sam se čuo s gospodinom Markićem iz SOA-e i mogu potvrditi da ovaj gospodin o kome mi pričamo, nije hrvatski špijun. Samo znamo da je bio major u vojsci, u JNA, da se borio protiv Hrvatske, da ima hrvatsko i srpsko državljanstvo”, istaknuo je premijer Orešković.

Dodao je da za sada nemaju dovoljno informacija. “Tako da smo u kontaktu i s ministrom vanjskih poslova Mirom Kovačem koji je danas u Bratislavi s ministrom Dačićem, pa evo, čekamo da dobijemo malo više informacija”, dodao je.

Na pitanje novinara je li riječ možda o senzaciji sa srbijanske strane u vrijeme zategnutih diplomatskih odnosa Hrvatske i Srbije, premijer Orešković je rekao kako se nada da ovo nije još jedna provokacija. “To se nadam, ali idemo sada vidjeti da dobijemo malo više informacija, da vidimo o čemu je riječ. Do sada smo samo čuli što se pustilo kroz srbijanske medije. A kroz formalne kanale još nismo dobili nikakvu informaciju”, kazao je Orešković.

I hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač ranije u subotu je u Bratislavi izjavio da Hrvatska dosad nije dobila nikakvu službenu obavijest od srbijanske strane o uhićenju hrvatskog državljana u Beogradu pod optužbom za špijuniranje.

Naglasio je kako smatra da se radi o “trećerazrednoj epizodi sapunice” koja je plasirana preko srbijanskih medija. Više javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo je u petak da je srbijanska Bezbednosno-informativna agencija (BIA) uhitila muškarca osumnjičenog za špijunažu, državljanina Srbije i Hrvatske.

U priopćenju Tužiteljstva potvrđeno je da uhićeni ima državljanstvo Republike Srbije i Republike Hrvatske i da je do 1990. živio i radio u Hrvatskoj, a zatim mu je prebivalište bilo u Srbiji. Osumnjičenom je određen 48-satni pritvor nakon čega će biti saslušan. Srbijansko Tužiteljstvo je najavilo da će nakon istrage i utvrđenih činjenica izvijestiti javnost.