Orešković: Sastajem se s vlasnicima 80 posto našeg duga

Mandatar Vlade Tihomir Orešković razgovarao je na Pantovčaku s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Nakon razgovora Orešković se obratio okupljenim novinarima gdje je govorio o svom putu u Kitzbuhel i dojmovima nakon razgovora s predsjednicom.

“Glavna tema ragovora bila je gospodarstvo. Podijelili smo ideje, predsjednica mi je partner i zajedno smo podijelili ideje o tome u kojem je stanju Hrvatska u vezi s gospodarstvom i na koji način možemo zajedno raditi da poboljšamo klimu u Hrvatskoj i povučemo investicije izvana”, rekao je Orešković novinarima nakon što ga je primila hrvatska predsjednica.

Razgovarali smo i o tome kako buduća Vlada može povezati njezine kontakte koje ima u Europi i svijetu u zajedničku suradnju da povećemo investicije u Hrvatsku, dodao je. Grabar-Kitarović je Oreškoviću predstavila sve mjere i preporuke koje je izradilo njezino Vijeće za gospodarska pitanja te zaključke projekta “Zaposlimo Hrvatsku” koji je pokrenula zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti. Orešković je nakon razgovora otputovao u Kitzbuehel gdje će zajedno s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem sudjelovati na zatvorenom susretu predstavnika investitora i banaka u organizaciji Unicredita. S investitorima će, rekao je novinarima, sutra razgovarati o hrvatskome dugu koji iznosi skoro 90 posto BDP-a. “Ti su investitori naši partneri, i želim čuti što će mi oni reći. Dug nam je skoro 90 posto BDP-a i raste, što je zabrinjavajuće i treba vidjeti kako ga smanjiti. Programe i planove imam i predstavit ću ih u pravo vrijeme, a sada mi je bitno podijeliti ideje s investitorima da vidimo na koji način taj dug možemo smanjiti i kroz godinu, dvije pokrenuti rast”, rekao je Orešković novinarima nakon razgovora s hrvatskom predsjednicom koji je trajao sat vremena.

Orešković ističe kako je sastanak u Kitzbuehelu sjajna prilika jer će se tamo naći osam do deset najvećih investitora koji “drže osam do 10 posto hrvatskoga duga”.  Ističe nužnost poboljšanja hrvatskoga rejtinga te ocjenjuje kako u tom smislu sutra u izvješću agencije Standard and Poor’s neće biti promjena. “Vidjet ćemo što će Standard and Poor’s komunicirati u vezi s našim rejtingom. Mislim da neće biti promjena, a da će nam dati malo vremena”, rekao je.

Što prije treba početi raditi i poslati jasne i konkretne poruke kako mislimo smanjiti dug tako da nam se rejting može poboljšati, dodaje Orešković. Kao jednu od mogućnosti u tom smislu najavljuje da će se fokusirati na pokretanje “neaktivne imovine”, posebno državne imovine koja nije u funkciji. “To je mrtvi kapital i tu mislim da imamo vrlo jasne mogućnosti za aktiviranje te imovine i time smanjiti dug”, rekao je.

You may also like

0 comments