Orešković putuje u Berlin, njima u fokusu loša investicijska klima u RH

Predsjednica parlamentarne njemačko-hrvatske skupine prijateljstva Astrid Freudenstein (Kršćansko-socijalna unija, CSU) izrazila je uoči prvog posjeta hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića Njemačkoj želju da će, usprkos dugotrajnom procesu formiranja hrvatske vlade, u Hrvatskoj uskoro doći do reformi što bi poboljšalo klimu za investicije.

“Klima za ulagače bi u Hrvatskoj mogla biti bolja, za što postoji veliko zanimanje u Njemačkoj”, rekla je Freudenstein u razgovoru za Hinu.

Predsjednica njemačko-hrvatske skupine prijateljstva u Bundestagu kaže da su pozorno, ali i napeto pratili formiranje nove vlade u Hrvatskoj. “Došlo je do određenog zastoja u odnosima, ali sada se nadamo stabilnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj i tome da će hrvatski partneri biti pouzdani”, naglašava. “Nadamo se i da je unatoč mnogim poteškoćama koje su pratile formiranje vlade moguće ostvarenje njezina reformskog programa”, dodaje Freudenstein.

Ustvrdila kako su odnosi Njemačke i Hrvatske uvijek bili na visokoj razini, ali i da su s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju još dobili na kvaliteti. “Prošlog ljeta Njemačka je za hrvatske državljane ukinula i posljednja ograničenja na tržištu rada. Dakle, sada zaista možemo govoriti o odnosima dvaju europskih partnera na istoj razini”, rekla je političarka CSU-a.

Što se tiče aktualne izbjegličke krize Freudenstein je, međutim, istaknula kako na europskoj razini treba postići viši stupanj usuglašavanja stavova. “To se ne odnosi samo na hrvatsko-njemačke odnose nego bi se općenito na europskoj razini trebali bolje usuglasiti u svladavanju izbjegličke krize. A to će uspjeti jedino zajednički s Hrvatskom koja ima iste interese”, rekla je Freudenstein.

“Moramo pronaći načina kako da se zajednički uhvatimo u koštac s tim izazovom. U prvom planu i dalje ostaje borba protiv uzroka izbjeglištva, a nakon toga i smanjenje broja izbjeglica. Hrvatska je po tom pitanju za Njemačku bila i ostaje vrlo važan partner”, zaključila je. Hrvatski premijer Tihomir Orešković u utorak putuje u nastupni posjet Njemačkoj i sastaje s kancelarkom Angelom Merkel.

You may also like

0 comments