Orešković najavio investicije države u HEP

Premijer Tihomir Orešković kazao je u srijedu da je prioritet smanjenje javnog duga, dok će se proračunski deficit nastojati približiti razini od tri posto BDP-a, pri čemu su sve opcije otvorene i sve karte na stolu.

U vezi proračuna za 2016. godinu Orešković je u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” istaknuo da je prioritet smanjiti dug, a deficit približiti što više tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).  “Onda ćemo gledati gdje možemo povećati investicije. Tu imamo dovoljno prostora u vezi EU fondova, a s druge strane investicije će nam stimulirati rast“, izjavio je Orešković. Pri izradi proračuna, ponovio je premijer, neke stavke će se povećati, i to tamo gdje se može ostvariti vrijednost, a neki će se resori smanjivati i relocirati kako bi se proračun ojačao i stvorila neka vrijednost za državu. Dodao je da će se pritom gledati moguće uštede u svakom resoru, kako bi se na taj način podigla efikasnost.  “To nam je prioritet. Imat ćemo otvoreni dijalog sa svakim ministarstvom i gledat ćemo gdje su prilike za podići efikasnost i cijeli sustav. Sve opcije su otvorene i sve karte su na stolu“, odgovorio je na pitanje novinara što će biti s plaćama, mirovinama i socijalnim davanjima iz proračuna.

Europska komisija za ovu godinu procjenjuje rasta hrvatskog gospodarstva za 2,1 posto. “Aktivirat ćemo neke programe, u fokusu je otprilike 500 milijuna eura da možemo povećati i stimulirati male i srednje poduzetnike, EU fondovi, da možemo postići rast BDP-a preko tri posto”, rekao je Orešković. Naveo je i da iduće godine dolaze na naplatu velike kamate i otplate kredita, i to će, ocijenio je, biti veliki izazov. Kazao je da mu je pritom bitno podići kreditni rejting. “Ukoliko možemo podići rejting za jedan stupanj, to znači da možemo na našem dugu uštedjeti 1,5 milijardi kuna, a što će nam onda otvoriti prostor za druge investicije i smanjenje deficita“, ustvrdio je premijer.

Kazao je i da će 24. veljače Komisija objaviti izvješće o Hrvatskoj u kojem će poručiti kakve su strukturne promjene nužne. “Svi ćemo gledati na koji način možemo napraviti najkvalitetniji i najefikasniji proračun”, izjavio je Orešković.  Unatoč tome što su ministri na prvoj sjednici Vlade rekli da prostora za uštede nemaju, Orešković kaže da će se prostora naći.  “Ne znam da baš nema prostora, više je pitanje gdje ćemo pojačati. Primjerice, ako su nam EU fondovi bitni, imamo tu 10,7 milijardi eura koje možemo povući i ja kažem tu trebamo resurse da ne ostavimo novac na stolu. Pojačat ćemo tamo gdje je to od koristi za hrvatsku ekonomiju. Negdje drugdje gledat ćemo gdje možemo smanjiti te resurse“, kaže Orešković. Na pitanje o uvođenju poreza na nekretnine, Orešković je najavio da će se razmotriti uvođenje poreza na nekretnine koje nisu u funkciji. “Ako je to nekome stan, kuća gdje živi onda tu nećemo uvesti porez. No, ako je to zemljište, kuća, stan koji nisu u funkciji, onda ćemo tu uvesti porez. Ukoliko netko ima pet, šest ili sedam stanova, kuće, tu ćemo podići porez na nekretnine”, izjavio je.

Govoreći o privatizaciji državne imovine, istaknuo je da će se u tom području tražiti mogućnosti aktiviranja 500 milijuna eura. „U kapitalu DUUDI-ja ima 30 milijardi eura vrijednosti hrvatske imovine. Tu sam tražio 1,5 posto, da možemo aktivirati 500 milijuna eura. Svi hrvatski građani mogu vidjeti da imamo imovinu koja nije u funkciji. To je mrtvi kapital koji se mora iskoristiti da smanjimo dug. U vezi strateških i nestrateških firmi u javnom sektoru, u ono što je strateško čak ćemo investirati. To je energetski sektor, HEP, tu možemo čak i povećati investicije i biti lideri u regiji. Ono što nije strateško, tu možemo ili poboljšati situaciju u kojoj je ta firma i gledati da pronađeno partnere koji će podići vrijednost te firme”, rekao je Orešković.

Na pitanje kako riješiti problem prezaduženosti hrvatskih autocesta, Orešković je kazao da su autoceste ogroman dug za Hrvatsku i da taj problem treba riješiti. “Tu su i vinjete i nekakve druge mogućnosti gdje bi mogli pojačati prihode. Vinjete su jedan model koji će se analizirati. Kroz vinjete mogli bi dobiti 30 milijardi kuna kroz nekoliko godina, ali treba dobro vidjeti koje su sve opcije. Sustav kakav je sad treba mijenjati”, naveo je Orešković. Na pitanje hoće li se smanjivati broj županija, Orešković je kazao da to nije u fokusu, nego da je bitna efikasnost i samoodrživost. “Ako grad, županija, općina mogu same sebe financirati, onda im je to plus. Ako ne, onda ćemo tražiti druge modele”, istaknuo je.

Ocijenio je i da je imao odličan prvi sastanak sa sindikatima, i da su stavili sve karte na stol. U vezi dodataka na plaće od 4, 8, i 10 posto te povećanja plaća od 6 posto temeljem ugovora iz 2009. godine, Orešković je rekao da će se se vidjeti u kojem je stanju proračun te da će se pokrenuti rasprava o tim temama. “Sindikati su naši partneri i vjerujem da ćemo imati dobru suradnju s njima”, izjavio je Orešković.

Orešković je rekao u emisiji “A sada Vlada” da “jedva čeka” razgovore s Merkel. Od tema o kojima planira s njom razgovarati izdvojio je izbjegličku krizu i jačanje gospodarskih odnosa između Hrvatske i Njemačke. Istaknuo je da mu je važno utvrditi na koji način se mogu pojačati njemačka ulaganja u RH. Što se tiče izbjegličke krize, ocijenio je da je to “veliki izazov” za Europu te da će odluka o njezinom rješavanju biti donesena na razini EU-a. “Mislim da je svima jasno da će Hrvatska uvijek gledati svoje nacionalne interese”, naglasio je.

Upitan hoće li nova Vlada nešto mijenjati u vanjskoj politici, Orešković je rekao da da ima još prostora za jačanje odnosa s Europskom komisijom kao i za veću aktivnost Hrvatske na svim razinama unutar EU-a. “To će biti jedan od mojih ciljeva kao premijera”, kazao je. Govoreći o odnosima sa susjedima, rekao je da treba poboljšati suradnju i da se već krenulo u tom smjeru sa Slovenijom, a da će tako biti i s drugim susjedima.

Premijer Tihomir Orešković u srijedu je izjavio da kao osoba koja je došla iz svijeta bussinesa, ni jednu odluku neće donijeti naglo, pa tako ni onu o sudbini šefa Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića, aposlutno podupire ministra kulture Zlatka Hasanbegovića te najavljuje da će uskoro biti poznato tko će biti ministar branitelja. “Kao čovjek koji je došao iz bussines segmenta neću vrlo naglo donijeti nekakve odluke. Mislim da je gospodin Lozančić radio svoj posao i da se u ovom momentu trebam dobro informirati. U pravo ću vrijeme donijeti svoju odluku. Nisam čovjek koji će samo naglo uskočiti u nekakve odluke”, izjavio je premijer Orešković u emisiji Hrvatskoga radija “Kako Vlada vlada”.

Odluku o smjeni šefa SOA-e supotpisom donose premijer i predsjednica Republike, koja je to i učinila u petak, a Orešković potvrđuje da predsjednica države po zakonu može pokrenuti takvu inicijativu. “Ona ju je pokrenula i vrlo jasno komunicirala da je izgubila povjerenje u gospodina Lozančića. Ja ću razmotriti, vidjeti i prikupiti dodatne informacije i onda ću u pravo vrijeme donijeti svoju odluku”, kazao je hrvatski premijer. Nije precizirao kada će donijeti odluku.

Premijer ne smatra da ga je predsjednica Grabar-Kitarović “dovela pred zid” time što je svoju odluku o smjenjivanju šefa SOA-e objavila u trenutku kada je on je na konferenciji za novinare rekao da će o tom pitanju odlučiti zajedno s njom. “Ne bih rekao, predsjednica po zakonu ima pravo pokrenuti tu inicijativu”, ponovio je predsjednik Vlade RH Orešković.

Kaže kako je apsolutno zadovoljan odnosom s predsjednicom Republike te ponavlja da su partneri te imaju zajedničke ciljeve vezane uz hrvatsku vanjsku politiku i gospodarstvo. “Predsjednica, kao i ja, ima dobre kontakte u vezi gospodarstva i to ćemo zajedno iskoristiti u interesu Hrvatske i surađivat ćemo zajedno da poboljšamo suradnju sa susjedima. Ovo je jedna situacija koja će se riješiti, ali mislim da se trebamo fokusirati pozitivno, da jesmo partneri i da zajedno radimo za bolju Hrvatsku”, kazao je premijer Orešković.

Ne smatra ni da bi ovaj slučaj mogao izazvati trzavice u Vladi s obzirom na, u javnosti izrečene različite ocjene potpredsjednika Vlade Bože Petrova i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. “Ovo je demokracija, mislim da svaki čovjek ima, i potpredsjednik Petrov i prvi potpredsjednik Karamarko, svoj stav. A na kraju ću odluku donijeti ja”, naglasio je premijer.

To što obavještajne službe nisu pod parlamentarnim nadzorom jer nije izabran predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a ne postoji ni građanski nadzor rada tih službi, Orešković ne vidi kao opasnu situaciju jer sustav vrlo dobro funkcionira.. “Ne vidim da je to uopće nekakva opasna situacija. Mislim da sustav u svakom trenutku vrlo dobro funkcionira i stvari će ići naprijed”, ocijenio je. Naglasio je kako građani u tom smislu apsolutno ne trebaju strahovati da će biti zloporabi sustava.

Najavio je i da će vrlo skoro biti objavljeno tko će biti novi ministar branitelja, nakon što je ostavku, kao ministar s najkraćim mandatom u nekoj od hrvatskih Vlada, dao Mijo Crnoja. Ministarstvo branitelja za mene je vrlo bitno, ističe premijer. “Ta situacija je iza nas, a Vlada će se fokusirati na ono što je ispred nas – ekonomija, financije i pokretanje gospodarstva”, dodao je.

Potvrdio je i da ministar kulture Zlatko Hasanbegović ima njegovu punu potporu. Na prijepore pojednih udruga i neprofitnih medija koje je izavalo imenovanje ministra kulture Hasanbegovića, premijer odgovara kako je s ministrom razgovarao te da su ‘komentari o antifašizmu’ izvučeni iz konteksta. “Gospodin Hasanbegović je uvjereni antifašist i povjesničar, čovjek koji je vrlo sposoban. I mislim da će biti sjajan ministar kulture”, naglasio je premijer Orešković.

Ne smatra da će rad Vlade blokirati i usporavati Vijeće za suradnju u kojem su predstavnici HDZ-a, Mosta i drugih partnera vladajućih, već drži da će pridonijeti kvaliteti izrade zakona koje će Vlada slati u Hrvatski sabor. Hrvatska je sjajna zemlja, ima ogroman potencijal i svi zajedno ga trebamo stvoriti “Ništa neće usporavati. I ovo gledam kao čovjek koji je došao iz bussines segmenta. To će, mislim, pojačati kvalitetu zakona koje ćemo slati Saboru. Ja to vidim kao kao veliki plus”, kaže Orešković.

Slaže se da je u Hrvatskoj u političkom i društvenom životu retorika sve oštrija i ocjenjuje kako ona možda nikad neće nestati, ali se nada da će se hrvatsko društvo ipak više početi fokusirati na budućnost, a ne na prošlost.

Svi s kojima priča, jasno mu poručuju da žele da svima bude bolji životni standard, naglasio je Orešković. “I mislim da bismo se i kao narod i političari na to morali više fokusirati”, ističe. Upravo to što se u Hrvatskoj previše razmišlja o prošlosti, a ne o budućnosti, najviše ga i razočarava.

Prošlost se ne smije zaboraviti, ali nadam se da će se cijela Hrvatska usmjeriti ka budućnosti, kaže. “Ovo je sjajna zemlja i ima ogroman potencijal i svi zajedno ga trebamo stvoriti”, poručuje premijer Orešković. Najviše ga, pak, razveseli jedinstvenost svih hrvatskih građana kada se nešto slavi, a kao primjer navodi slavlje brončane medalje koju je na Europskom prvenstvu osvojila Hrvatska rukometna reprezentacija. Mala smo zemlja, kaže premijer, no, ističe, takve situacije ga podsjećaju na priču o Davidu i Golijatu – da jedna mala zemlja može napraviti čudo.

You may also like

0 comments