Orepić na sastanku balkanske rute u Beču

U Beču je održan sastanak o izbjegličkoj krizi na kojem su razgovarali ministri unutarnjih poslova Hrvatske, Austrije, Albanije, Bugarske, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije i Kosova. Zbog toga što nije pozvana na sastanak, Grčka je oštro prosvjedovala.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić je u govoru na sastanku istaknuo kako je najvažnije provoditi dogovorenu i zajedničku politiku na vratima Europe, na grčko-makedonskoj granici i odlučiti kojim ljudima treba pomoći. Govorim u prvom redu o procesu profilacije, koji što prije treba biti rezultat zajedništva. U tom kontekstu, zemlje najjače pogođene ovim izazovom već surađuju na tom problemu, rekao je.

Podsjetimo, Europska komisija pozvala je sve zemlje na tzv. balkanskoj izbjegličkoj ruti da pripreme plan za izvanrednu situaciju. Plan bi trebao uključivati i povećanje smještajnih kapaciteta za izbjeglice. Komisija upozorava sve zemlje na ruti da se drže dogovorenih mjera i ne provode politiku prosljeđivanja izbjeglica u druge zemlje, vodeći računa o tome kakve bi posljedice njihovi postupci mogli imati na susjede.

Uoči početka ministarske konferencije o migrantskoj krizi austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz rekao je da države moraju poduzimati vlastite mjere dok Europa ne pronađe zajedničko rješenje migrantske krize. Dodao je da je zbog toga potreban regionalni dogovor sa zemljama duž balkanske rute. Austrija je uvela limit prihvata migranata koji se provodi od petka, a koji pogađa te zemlje. Naš je cilj jasan i dalje smo spremni biti solidarni, prihvatiti izbjeglice ali postavili smo limit prihvata od 37500 azilanata godišnje , rekao je ministar Kurz i dodao da u Europi ne nedostaje konferencija o migrantskoj krizi nego političke volje za njezino rješavanje.

Odgovarajući na pitanje o grčkim kritikama te austrijske inicijative jer nije pozvana na skup, Kurz je odgovorio da na sastanku ministara vanjskih poslova EU -a i zemalja zapadnog Balkana prije nekoliko tjedana u Amsterdamu Grčka nije pokazala spremnost da reducira slanje migranata prema srednjoj Europi, nego da je njezin interes što prije i brže transportirati ih prema srednjoj Europi te da se takva politika ne može dalje provoditi.

Na tom skupu su i hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i pomoćnik ministra vanjskih poslova Željko Kuprešak. Svrha konferencije je uskladiti stavove i dogovor oko aktualnih migracijskih izazova na balkanskoj ruti, a prema dostupnim izvorima na sastanku se očekuje i zajednička deklaracija.

You may also like

0 comments