Orepić: Hrvatska koordinira postupke na balkanskoj ruti

Hrvatska sudjeluje u zajedničkim naporima u profilaciji izbjeglica na grčko-makedonskoj granici i u daljnjem tranzitu migranata u skladu s dogovorom, rekao je hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u srijedu u Beču, gdje je sudjelovao na ministarskoj konferenciji o migrantskoj krizi.

“Hrvatska u ovom trenutku odgovara na ono što se od nje očekuje. Imamo dovoljno kapaciteta za zbrinjavanje migranata a ako bude potrebno spremni smo povećati kapacitete. Međutim, težište nije na tome nego na zajedničkom dogovoru koji EU mora dati vrlo skoro”, kazao je Orepić novinarima. Na novinarska pitanja o odnosima sa Slovenijom odgovorio je da je cilj današnje konferencije bio definirati zajedničku odgovornost i unutar te odgovornosti pojedinačnu odgovornost. “U tom kontekstu mislim da će suradnja s Slovenijom biti korektna” rekao je Orepić.

Bečku konferenciju ocjenio je kao” korak unaprijed” prema konačnom dogovoru EU-a o migrantskoj krizi. Izrazio je nadu da će se u četvrtak na sastanku ministara unutarnjih poslova i pravosuđa u Bruxellesu dati konkretniji odgovor. Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz ocjenio je da je današnji skup “jasan signal da želimo smanjiti priljev migranata. Mi to moramo učiniti”, rekao je. Potrebna je tješnja međusobna suradnja, koordinacija, dogovor i kontrola odnosno profilacija na grčko-makedonskoj granici gdje će se odlučitivati o daljnjem tranzitu migranata. Po austrijskom ministru, migranti koji prođu identifikaciju i kontrolu više neće moći birati državu gdje će predati zahtjev za azil.

Dogovorene mjere predviđaju i odbijanje migranata s lažnim identitetom koji neće moći prijeći makedonsku granicu. Ekonomske migrante se za sada neće primati. Također se predviđa slanje dodatne potpore i policajaca na posebno pogođene granice, a suradnja sa Grčkom ostaje vrlo važna. “Sve mjere sa svrhom boljeg koordiniranja i zaustavljanja migracijskih tokova prema srednjoj Europi u zajedničkom nastupu imaju za cilj osigurati stabilnost i sigurnost u zemljama duž balkanske rute”, rekla je austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner dodajući da je to “pitanje opstanka Europske unije”. “Moramo zaustaviti val izbjeglica sada. Radi se o pitanju opstanka Europske unije”, rekla je na novinskoj konferenciji, ukazujući posebice na opasnost nacionalističkih politika u Europi. “Ne možemo ovako nastaviti. Trebamo jasnu odluku na europskoj razini”, rekla je.

Na bečkoj konferenciji sudjelovali su ministri unutarnjih i vanjskih poslova odnosno njihovi pomoćnici iz deset zemalja – Austrije, Albanije, BiH, Crne Gore , Bugarske, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. Iz Hrvatske je uz ministra Orepića sudjelovao i pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova Željko Kuprešak.

Migranti s malom djecom blokirali su u srijedu autocestu u Grčkoj tražeći slobodan prolaz prema Makedoniji što im je onemogućeno novim graničnim kontrolama koje su uvele zemlje na takozvanoj balkanskoj ruti i time stvorile usko grlo u Grčkoj. “Želimo proći”, izvikivale su cijele obitelji pošto je policija zaustavila njihov konvoj u mjestu Tempe u središnjoj Grčkoj. Na toj lokaciji i drugdje u Grčkoj vlasti su pooštrile mjere kontrole protoka migranata koji su se balkanskom rutom zaputili prema sjeveru Europe.

Reutersovi reporteri javljaju da su na stotine njih natiskane po benzinskim postajama i motelima duž 530 kilometara duge ceste koja povezuje Atenu s Makedonijom, čije vlasti tek povremeno otvaraju granicu i propuštaju po stotinu osoba.  Grčke vlasti ogorčene su mjerama što su ih uvele zemlje na balkanskoj ruti.  “To je skandalozno. Pet ravnatelja policije može odbaciti odluku premijera Europske unije”, rekao je u Ateni ministar za migracije Yannis Mouzalas. Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija i Makedonija dogovorile su prošli tjedan na sastanku u Zagrebu mjere pooštrene kontrole.

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz odbacio je u srijedu kritike na račun svoje zemlje koja uvodi dnevne kvote migranata i poručio je Grčkoj da mora učiniti više kako bi smanjila priljev.  Više od milijun migranata prošlo je lani kroz Grčku, mnogi od njih u bijegu od rata u Siriji i Afganistanu.  “Kada postoji usko grlo, boca može puknuti, a kad se radi o kontroliranom kretanju pojedinaca… puknuta boca može završiti nekontroliranim, ilegalnim priljevem”, upozorio je Mouzalas.

Visoki dužnosnik UN-ve agencije za izbjeglice (UNHCR) upozorava da su nova ograničenja protivna zakonima o zaštiti izbjeglica.  “Oni (zakoni) vjerojatno su protivni europskim propisima i normama, a sigurno su protivni osnovnim zakonima o zaštiti izbjeglica”, rekao je čelnik UNHCR-a Filippo Grandi novinarima u Ateni.  Grčki premijer Alexis Tsipras prenio je “duboko nezadovoljstvo” njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zato jer članice EU nisu održale svoja obećanja, objavio je njegov ured.  “Odluka balkanskih zemalja da zaustave priljev samo će izazvati eksploziju, a neće smanjiti ilegalnu migraciju”, rekao je Mouzalas.

U međuvremenu, grčka policija naredila je da se obustavi dovoz izbjeglica do Idomenija na granici s Makedonijom.  Neke je autobuse policija zaustavila na putu i naredila im neka ne idu dalje do novih naputaka.

You may also like

0 comments