Orban: Sporazum Europske unije i Turske je iluzija

Obećanje Europske unije da će pomoći Turskoj novcem i ustupcima u zamjenu za zaustavljanje migrantskog vala “iluzija je”, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za njemački list od četvrtka kada je nizozemsko predsjedništvo EU ocijenilo da Orban ima pravo održati referendum o obvezujućim migrantskim kvotama.

“Mi pokorno molimo turskog predsjednika Tayyipa Erdogana za sigurnost naših granica u zamjenu za novac i obećanja, jer nismo u stanju obraniti se sami”, rekao je Orban za visokotiražni njemački list Bild.  “Time budućnost i sigurnost Europe prepuštamo dobroj volji Turske”, rekao je mađarski premijer koji je EU najoštriji protivnik politike otvorenih vrata izbjeglicama kakvu je 2015. provodila njemačka kancelarka Angela Merkel.  “Ton koji danas dolazi iz Njemačke nagao je, neuljudan i agresivan”, rekao je Orban za Bild te istaknuo da “postoji alternativa njemačkoj politici prema izbjeglicama”.

EU je obećao 3 milijarde eura pomoći Turskoj za poboljšanje uvjeta smještaja izbjeglica u zamjenu za kočenje masovne migracije preko Turske u Europu.  “Bruxelles daje Turcima obećanja koja ne može ispuniti – ili ih ne želi ispuniti. Plan da se stotine tisuća izbjeglica iz Turske raspodjele diljem Europe iluzija je”, rekao je Orban za Bild, a prenosi agencija Reuters.  U srijedu je najavio da će raspisati referendum o migrantskim kvotama kojima Europska komisija traži od svake zemlje članice da preuzme teret postojećih izbjeglica i migranata, a taj plan nije zaživio.

U izjavi za Bild Orban je ponovio da Mađarska ne kani prihvatiti svoju izbjegličku kvotu.  Kad bi na to pristali “oni bi me zavezali o stup, ovdje u Budimpešti”, rekao je Orban.  “Kvote će promijeniti profil Europe – s etničkog, kulturnog i vjerskog stajališta”, ustvrdio je mađarski premijer za Bild, prenosi agencija AFP.  Ministar za migracije u Nizozemskoj, koja trenutačno predsjeda Europskom unijom, potvrdio je u četvrtak da Mađarska ima pravo održati referendum o izbjegličkim kvotama.  “Svaka zemlja ima pravo organizirati referendum. Čini se to sada vrlo popularnim načinom za odlučivanje o europskim pitanjima”, rekao je ministar Klaas Dijkhoff u Bruxellesu uoči sastanka ministara pravosuđa i unutarnjih poslova zemalja članica EU.

Po dolasku na sastanak visoki povjerenik EU za migracije Dimitris Avramopoulos je rekao da je Europa “u kritičnom trenutku”.  “Izolirane inicijative ne vode nikamo. Upravo sada, jedinstvo unije i ljudski životi su na kocki”, rekao je Avramopoulos. Preostaje samo 10 dana do 7. ožujka, za kada je EU zakazao sastanak s Turskom o migracijama.  Više od milijun izbjeglica stiglo je u Europu 2015., a više od 100.000 od početka 2016., a broj bi se mogao i povećati s poboljšanjem vremenskih uvjeta.  Zbog neuspjeha zaustavljanja migrantskog vala, pojedine zemlje EU počele su jednostrano uvoditi granične kontrole, čime ruše Schengesnki sporazum o slobodi kretanja ljudi.

You may also like

0 comments