Orban kaže kako je Mađarska od početka bila u pravu oko migrantske krize

Mađarska je od početka postavljala prava pitanja i davala ispravne odgovore o migraciji, dok Zapad i dalje zaostaje nekoliko godina, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban. 

Orban je u razgovoru za državni radio istaknuo kako mađarska migrantska politika štiti granice te države, ali i vanjske granice Europske unije. Kad to ne bi bilo tako, “Austrijanci i Nijemci bi bili u nevolji”, rekao je mađarski čelnik.

Mađarsku politiku, za razliku od drugih država, vodi zdrav razum, tvrdi Orban, dodajući kako Mađarska neće tolerirati ničiji nedokumentirani ulazak ili izlazak iz države.

Kad je prije godinu dana predložio da se migranti provjeravaju izvan europskih granica kako bi se odvojile izbjeglice od ekonomskih migranata, svi su “vikali da je to hereza”, no sad sve više europskih vlada čini baš to, istaknuo je Orban.

Naglasio je kako se više od desetljeća vodi međunarodna kampanja povezana s američkim milijarderom mađarskog podrijetla Georgeom Sorosem kojom se pokušava dokazati da su državne granice besmislene i da nacije ne bi smjele odlučivati s kim žele suživot. Orban smatra kako je svrha te kampanje i stavljanje međunarodnih pravnih institucija iznad nacionalnih država u odlukama o tome tko će živjeti s kim i gdje.

Situaciju oko nevladinih udruga i međunarodnih mreža prozvao je “moralno nepodnošljivom”, inzistirajući da skupine koje se nazivaju “civilnim organizacijama” to uopće nisu.

Orban smatra kako one “napadaju mađarsku policiju i vojnike” koji štite državne granice, te je riječ o  “dobro organiziranom migrantskom biznisu”.

Osvrnuo se i na nedavnu odluku Europskog suda za ljudska prava (ECHR) kojom se od Mađarske traži da isplati odštetu dvojici tražitelja azila iz Bangladeša koji su prema sudu nepravedno pritvoreni i deportirani 2015.

Mađarski premijer smatra da je ta odluka način na koji taj sud “zarađuje” na Mađarskoj, što također spada pod “migrantski biznis” kojemu taj sud pomaže, ugrožavajući mađarsku sigurnost.

Ponovio je svoj stav da to pravno tijelo u Strasbourgu mora biti reformirano, te da su se na Europsku konvenciju o ljudskim pravima požalile mnoge države.  Njezine potpisnice moraju izmijeniti dokument kako bi uvidjele podržavaju li i dalje ciljeve na čijim je temeljima ECHR i pokrenut. Mađarska vlada će provesti svoju reviziju na idućem zasjedanju.

Usprkos svemu, Orban i dalje smatra Europu “najboljim mjestom na svijetu”, no upozorava da njezini budući izazovi građanima donose neizvjesnost, što je i razlog rasta radikalnih stranaka.

“Mađarska vlada barem imenuje probleme i daje im rješenja”, rekao je Orban.

“Budućnost u Mađarskoj zato se čini ispravnijom nego u bogatijim europskim državama”, zaključio je mađarski čelnik.

You may also like