Orban izgubio velike gradove

Loš rezultat Fidesza
Mađarske oporbene stranke ostvarile su velik uspjeh na lokalnim izborima u nedjelju, nanijevši udarac vladajućoj konzervativno-nacionalističkoj stranci Fidesz premijera Viktora Orbana, po konačnim rezultatima izbora objavljenim u ponedjeljak.

Oporba autokratskom Orbanu, koji je na vlasti do 2010., osvojila je ključne pozicije uključujući dužnost gradonačelnika Budimpešte. Gergely Karacsony porazio je Fideszova gradonačelnika glavnoga grada Istvana Tarlosa s 50,1 posto osvojenih glasova, dok je on dobio 44,1 posto, objavile su izborne vlasti nakon prebrojavanja svih glasova.

Oporba, koja je ostavila po strani međusobne razlike i prvi put formirala široku frontu protiv Orbana istaknuvši zajedničke kandidate u mnogim mjestima, osvojila je i dužnosti predsjednika općinskih vijeća u 14 od 23 općina u Budimpešti. Fidesz ih je do sada držao 17.

Ovo je “povijesni trijumf” koji je pokazao da ljudi žele “povratiti vlast u svojem gradu”, rekao je Karacsony u nedjelju navečer. Oporba je bila uspješna i u Pečuhu, Miškolcu, Sambotelu i Egeru te drugdje. Orban je nastojao ublažiti poraz isticanjem boljih rezultata svoje stranke u ruralnim područjima.

You may also like

0 comments