Home Ekonomija ORaH traži moratorij na prodaju nacionalne imovine

ORaH traži moratorij na prodaju nacionalne imovine

by Agencije

Hrvatska nije na prodaju, poručeno je u četvrtak s mirnog prosvjeda petnaestak članova ORaH-a na Markovu trgu koji su potom saborskim zastupnicima i članovima Vlade uputili otvoreno pismo sa zahtjevom za uvođenje moratorija na rasprodaju nacionalne imovine.

Protivimo se rasprodaji Hrvatske – i to je jedini način da se komentira prodaja hrvatskih voda, šuma i još 450 poduzeća. Kako će taj model izgledati vidjeli smo na rasprodaji Plive kada je Teva , gdje je gospodin Orešković bio menadžer, kupila tu farmaceutsku tvrtku i dala otkaz 3.000 radnika te učinila socijalne slučajeve od naših sugrađana. Vidjeli smo kako izgleda privatizacija pod vodstvom HDZ-a 90-tih gdje je nalaz revizije bio da je 97 posto privatizacije bilo nezakonito, rekao je predsjednik ORaH-a Luka Keller novinarma.

Zapitao se i tko će odgovarati budućim generacijama nakon “rješenja” da se proda sve što vrijedi u ruke stranog kapitala. U otvorenom pismu ORaH-a traži se javna objava podataka o pretvorbi i privatizaciji za koju je državna revizija utvrdila 90 posto nepravilnosti te objavu imena odgovornih osoba za zastarijevanje kaznenih djela počinjenih tijekom pretvorbe i privatizacije. Također se traži i preispitivanje porijekla imovine državnih službenika i dužnosnika, njihovih obitelji te usporedbu te imovine s ostvarenim prihodima od plaće u državnim službama, kao i javnu objavu takvog preispitivanja.

“Građani ne mogu biti ‘vječiti bankomat’ za sanacije i otplatu prekomjernih dugova koje nisu stvarali i koji su većinom služili pojedincima za izravno bogaćenje”, poručili su ‘orahovci’ s Markova trga.

Related Posts