ORaH: Orešković je došao prodati sve što valja

Prošli tjedan s kanadskom trvtkom Vermillion i Inom, potpisani su ugovori o eksploataciji ugljikovodika u Slavoniji. Stranka ORaH protivi se ugovorima o bušenju nafte na kopnu, LNG terminala na Krku. Za danas u 16 sati najavili su mirni prosvjed ispred Ministarstva gospodarstva. Gost Novog dana na N1 televiziji bio je predsjednik ORaH-a Luka Keller.

U konkretnom slučaju Ugovora o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, riječ je o pola milijarde kuna novih ulaganja, važnoj investiciji u Hrvatskoj. Zašto je, po Vama, sporna? “Postoji čitav niz problema oko ugovora. Odluka je donesena jednoglasno na Vladi, a inače se oko ničega ne mogu dogovoriti. Pitamo se kakva je dobit svih dionika kad su se tako žurili. HDZ je prije godinu dana bio protiv ovakvih ugovora kada ih je gurao Ivan Vrdoljak iz HNS-a. Međutim, danas su za to. Tu se radi o potencijalnoj ekološkoj katastrofi. Sadržaj ugovora je tajan što je veliki problem kada dajete stateške resurse.”

“Ja tu vidim i profit Mađara. Zanimljiva je tu pozicija Tomislava Karamarka s obzirom na sve što se događa u posljednje vrijeme. Tu je i kanadska tvrtka, u Kanadi se radi freking. Njegova posljedica je trovanje pitke vode. Imamo kanadskog premijera i kanadsku tvrtku. Tvrdimo da su to jake indicije i bojimo se da ćemo ostati bez pitke vode u Slavonije.”

Zanimljiv je i trenutak odabira. Koliko su građani svjesni o čemu se radi? “Ova Vlada je napravila dobar spin pa je stavila naglasak na ideologiju, a poslovi koji su štetni za Hrvatsku prolaze ispod radara.” Uz geslo “Spasimo Hrvatsku od prodaje i devastacije” poslijepodnevnim ćete prosvjedom izraziti i neslaganje za izgradnju LNG terminala, pravu građenja na šumama te nedavno donesenom Zakonu o koncesijama. “Imali smo već jednu mini eko katastrofu u Bakarskom zaljevu gdje su ribe plivale u nafti. Kada otvorimo vrata terimanla nije pitanje hoće li se dogoditi havarija nego kada će se dogoditi. Zato se zalažemo da se takve odluke ne mogu donositi na zatvorenim sjednicama.”

Vi u ORaH-u se zalažete za održivi razvoj. O čemu se radi? “Održivi razvoj su zelena radna mjesta, cirkularna ekonomija, proizvodnja zdrave organske domaće hrane koja može donijeti velike zarade. Sljedeća stvar koja je bitna je da je održivi razvoj cjeloviti projekt. Sada dajemo stranim državljanima da nama za kunu izbuše našu naftu i upropaste naš okoliš.”

Upozoravali ste u nekoliko navrata da hrvatski strateški resursi nisu na prodaju. Pratite rad Sabora. Kako ocjenjujete u tom smislu rad oporbe? “HNS je u potpunosti podržavao ovaj projekt od početka. SDP je prepasivan, on kao i 2011. čeka da im vlast padne u krilo i po meni je sramotna rekacija oporbe. Tim Orešković je došao da rasproda sve što vrijedi ovdje u Hrvatskoj.”

“Pozivam sve da nam se pridruže u prosvjedu danas u 16 sati. Mi ćemo dati jasno do znanja koliko je ovaj ugovor štetan, nejasan i koliko ima potencijalnih opasnosti. Tražit ćemo i potpuno objavljivanje sadržaja ugovora. Ako je on tajan onda možemo opravdano sumnjati.”

You may also like