Optimizam zbog potražnje podigao cijenu nafte

Razvoj cjepiva ohrabruje
Cijene nafte ponovo su u utorak na međunarodnim tržištima prekračile razinu od 42 dolara budući da analitičari procjenjuju da će obnovljena ograničenja zbog širenja zaraze Covidom 19 tek ograničeno utjecati na potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela  iznosila je 42,06 dolara.  Na američkom se tržištu barelom trgovalo po  od 39,89 dolara.

Tržišta je jučer uznemirio rast broja zaraženih na glavnim tržištima. U Francuskoj raste stopa zaraze, Italija uvodi obavezna testiranja, Španjolska traži pomoć vojske a Njemačka stanje opisuje zabrinjavajućim. Trgovci su nervozni i zbog vijesti iz Britanije da se vlada sprema tražiti od građana da ponovo rade od kuće i da planira nova ograničenja za pubove, barove i restorane, budući da bi mjere mogle zakočiti potražnju za energentima. Jučer se tržište stabiliziralo i prevagnula su nagađanja da će eventualna ograničenja biti fokusirana na određene regije.

Ublažavanje naftne blokade u Libiji također je jučer pritisnulo cijene, ali analitičari očekuju da će opskrba i dalje biti nedovoljna jer libijski izvoz vjerojatno neće brzo dosegnuti razinu na kojoj je bio prije sukoba. Potporu cijenama pružila je prigušena zabrinutost za potražnju u SAD-u budući da su rafinerije u Teksasu ostale otvorene s obzirom na prognozu da bi nova tropska oluja trebala i dalje gubiti na snazi.

Trgovci sada čekaju podatke Američkog naftnog instituta (API) o zalihama koji bi trebali biti objavljeni kasnije u utorak. Analitičari u preliminarnom Reutersovom istraživanju predviđaju da će pokazati pad zaliha sirove nafte i benzina i rast zaliha derivata.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela naftnih proizvoda košarice njezinih članica u ponedjeljak iznosila 41,49 dolara, te je pala za 1,49 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments