Tečaj eura ojačao je u petak prema drugim vodećim svjetskim valutama na deviznim tržištima, skočivši više od jedan posto prema jenu, jer se među ulagače vratio optimizam nakon što je Grčka predložila novi paket reformi u nastojanju da osigura daljnje financiranje i ostane u eurozoni.

Euro je u jednom trenutku tako poskočio 1,3 posto prema jenu, na 135,60 jena. Na značajnijem dobitku bio je i prema dolaru, ojačavši 0,7 posto, na 1,1115 dolara, nakon što je Atena poslala paket prijedloga reformi svojim kreditorima u eurozoni.

Euro je također ojačao 0,5 posto prema franku i britanskoj funti. Iako mnogi sudionici financijskih tržišta priželjkuju sporazum pregovaračkih strana, prisutan je ipak oprez među ulagačima pred odlučujući vikend. “Ako se dogovor postigne za vikend, uspon eura bit će ograničen, s obzirom na ostala zbivanja. No, ako se nešto loše dogodi, svjedočili bismo određenom slabljenju eura”, kazao je valutni analitičar UBS-a Geoffrey Yu.

Veća sklonost riziku u današnjem trgovanju zahvaljuju se naznakama moguće stabilizacije u Kini nakon oštrog pada cijena dionica. Dionice na Šangajskoj burzi u petak su zabilježile snažan rast drugi dan zaredom, nakon hitnih mjera tamošnje vlade radi zaustavljanja pada cijena.

Related Posts