Optimizam podigao cijene nafte na 63 dolara za barel

Pregovori Kine i SAD-a
Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 63 dolara, potaknute nadom da će SAD i Kina riješiti trgovinski spor i da će Washington ukinuti carine na dio kineskog uvoza.

Kina traži od američkog predsjednika Donalda Trumpa da u prvoj fazi trgovinskog sporazuma ukine više carina, uvedenih u rujnu ove godine. Time bi se ublažile štete koje je trgovinski spor nanio gospodarstvima dva vodeća potrošača nafte u svijetu.

Potporu cijenama nafte pruža i smanjenje ključnih kamatnih stopa u SAD-u, slabiji dolar i pojačano zapošljavanje u SAD-u u listopadu, ističe Reuters. U međuvremenu je glavni tajnik Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) Mohammad Barkindo kazao da su izgledi za tržište nafte u 2020. godini možda bolji nego što se do sada procjenjivalo. Time je naizgled umanjio potrebu za značajnijim ograničenjem opskrbe. Trenutno vodeći proizvođači na čelu s OPEC-om i Rusijom smanjuju opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno.

Iz OPEC-a su također najavili da će u sljedećih pet godina smanjivati opskrbu zbog povećanja proizvodnje iz škriljevaca u SAD-u i drugim zemljama. Očekuju da će do 2024. proizvodnja nafte i drugih tekućih proizvoda na razini grupe pasti na 32,8 milijuna barela dnevno.

Pozornost se sada okreće tjednim izvješćima o zalihama u SAD-u. Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće tokom dana a vlada sutra. Analitičari očekuju da će pokazati rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu dok su se zalihe derivata po njihovim procjenama smanjile.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 62,00 dolara, što je za 1,81 dolara više nego prethodnog dana trgovanja.

You may also like

0 comments