Optimizam na svjetskim burzama

Indeksi u rekordima
Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, a Nasdaq indeks dosegnuo je rekordnu razinu jer su ulagači optimistični i nadaju se brzom oporavku američkog gospodarstva od koronakrize.

Na najvećoj svjetskoj burzi vlada euforija od petka, kada je objavljeno da je u svibnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 2,5 milijuna, dok su analitičari očekivali gubitak oko 8 milijuna radnih mjesta, nakon što je mjesec dana prije izgubljeno više od 20 milijuna radnih mjesta.

Neočekivano dobri podaci s tržišta rada podržali su nadu da je najgore razdoblje za američko gospodarstvo završeno i da s postupnim otvaranjem ostalih najvećih svjetskih gospodarstava slijedi brzi oporavak od koronakrize i izlazak iz recesije. „Postupno otvaranje globalnog gospodarstva potiče optimizam, a ulagači se nadaju da će u drugoj polovici godine uslijediti V-oblik oporavka američkog gospodarstva“, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

Nakon što je zbog strogih mjera za zauzdavanje širenja koronavirusa u svijetu globalno gospodarstvo bilo paralizirano, u drugoj polovici ožujka indeksi na svjetskim burzama pali su na najniže razine u više godina.

No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima vlasti, S&P 500 indeks porastao je više od 30 posto od 23. ožujka. Sada je od rekordne razine, dosegnute 19. veljače, udaljen manje od 5 posto, dok je Nasdaq indeks nadoknadio sve gubitke i dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

U fokusu ulagača bit će idućih dana sjednica američke središnje banke. Ulagači čekaju nove poruke iz Feda o aktualnoj situaciji, nakon što je na sjednici u travnju predsjednik Feda Jerome Powell poručio da bi američko gospodarstvo posljedice koronakrize moglo osjećati i dulje od godinu dana.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,18 posto, na 6.472 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,22 posto, na 12.819 bodova, a pariški CAC 0,43 posto, na 5.175 bodova. Na azijskim su burzama cijene dionica porasle i u utorak, deveti dan zaredom, jer se ulagači nadaju brzom oporavku globalnog gospodarstva od koronakrize, s obzirom da mnoge zemlje ukidaju restrikcije i postupno pokreću ekonomske aktivnosti.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.  A cijene su nafte porasle jer se ulagači nadaju jačanju potražnje, s obzirom na oporavak gospodarstava. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 1,1 posto, na 38,60 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,9 posto, na 41,20 dolara.

You may also like

0 comments