Opstaje režim, ali Asad odlazi

U tijeku su intenzivne konzultacije Moskve i Washingtona o putevima rješavanja sirijske krize. Zamolili smo ruske stručnjake da objasne u kojoj mjeri je moguć kompromis između dviju svjetskih sila i što će biti sa Sirijom.

Početak jeseni je razdoblje intenzivnih konzultacija između Moskve i Washingtona po sirijskom pitanju. U konzultacijama sudjeluju diplomatski i vojni vrh dviju zemalja. Doduše, zasada nema razgovora o zajedničkoj borbi protiv „Islamske Države“, riječ je samo o sprečavanju eventualnih incidenata. Izvor u Ministarstvu vanjskih poslova RF rekao je da Washington može dobiti svu potrebnu informaciju o suradnji između Moskve i Damaska, po ponovno uspostavljenom kanalu veze između ministarstava obrane SAD i RF. Pa ipak, i dalje ostaje neriješeno najvažnije sporno pitanje, a to je sudbina predsjednika Sirije Bašara Asada. SAD inzistira na njegovoj ostavci, a Moskva inzistira na tome da Sirijci sami odluče o sudbini svoga lidera, bez miješanja izvana. I Izrael je uznemiren zbog vijesti o sve intenzivnijoj vojnoj suradnji između Ruske Federacije i Sirije. Premijer Benjamin Netanjahu je 21. rujna hitno doputovao u Moskvu zajedno s ministrom obrane. U susretu s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom strane su se dogovorile da formiraju grupu koja će pripremiti mehanizam koordinacije djelovanja u „zračnoj, pomorskoj i elektromagnetnoj sferi“, kako bi rizik slučajnih sukoba i drugih incidenata u Siriji bio sveden na minimum.

Stručnjaci s kojima smo razgovarali smatraju da će rješenje iranskog nuklearnog problema i aktivnija uloga Moskve u Siriji pomoći da se proces rješavanja krize izvuče iz jednosmjerne ulice. Georgij Mirski, glavni znanstveni suradnik Instituta za međunarodnu ekonomiju i međunarodne odnose (IMEMO) Ruske akademije znanosti smatra da se u retorici SAD-a u posljednje vrijeme primjećuje promjena odnosa prema Asadu. Washington i dalje inzistira na Asadovoj ostavci, ali ne određuje vremenske okvire njegovog „odlaska“ i ne isključuje Asadovo sudjelovanje u pregovorima. „Spremni smo za pregovore. A je li Asad spreman za pregovore? Je li ga Rusija spremna dovesti za pregovarački stol i zaista pronaći izlaz iz ove krize?“, izjavio je 19. rujna američki državni tajnik John Kerry.

Promjenu američkog odnosa prema sirijskom predsjedniku ruski stručnjak dovodi u vezu prije svega sa sporazumom oko iranskog nuklearnog programa. „Poslije postignutog sporazuma s Teheranom o iranskom nuklearnom programu Asad više nije saveznik neprijatelja“, izjavio je Mirski za RBTH. Prema njegovom mišljenju, glavni neprijatelj Sjedinjenih Američkih Država u Siriji sada nije Asad nego „Islamska Država“. „Ako ekstremisti iz ’Islamske Države’ dođu na vlast u Siriji, to će biti udarac za sigurnost u čitavoj regiji. U tom slučaju će Obama ući u povijest kao američki predsjednik koji je ustupio Damask teroristima“, ističe stručnjak.

Kada je riječ o sudbini Sirije, stručnjaci spominju tri moguća scenarija: rješavanje krize s Asadom na čelu Sirije, rješavanje bez Asada i odugovlačenje konflikta. „Najmanja je vjerojatnost da će biti realiziran scenarij u kome Asad ostaje, jer su SAD za njegovo svrgavanje već potrošile suviše resursa i jednostavno ne mogu priznati poraz“, kaže za RBTH Tatjana Tjukajeva, predavačica Moskovskog državnog sveučilišta međunarodnih odnosa (MGIMO) i stručnjak analitičke agencije „Vanjska politika“. „Za Ameriku je Asad manje zlo u usporedbi s ’Islamskom Državom’. Međutim, ako Obama pristane da ostavi Asada, onda će se na samog Obamu sručiti bujica kritike“, ističe Georgij Mirski.

Prema mišljenju stručnjaka, najvjerojatniji je scenarij po kome će sirijski režim opstati, ali će Asad otići. „Varijanta u kojoj režim formalno ostaje ima najviše šanse. Ali, njenu realizaciju ometa stav utjecajnih regonalnih aktera ­­– Turske, Saudijske Arabije i Katara“, smatra Tatjana Tjukajeva. „Najvjerojatnije je da konflikt sada neće biti riješen i da će još potrajati, i u tom odugovlačenju će Turska, Saudijska Arabija i Katar sprovoditi taktiku iscrpljivanja sirijskog režima preko lojalnih islamskih naoružanih grupa“.

You may also like