Home Energetika Opskrba iz Nigerije i Kanade lansirala cijenu nafte na visoke razine

Opskrba iz Nigerije i Kanade lansirala cijenu nafte na visoke razine

by Agencije

Zbog poremećaja u opskrbi iz Kanada i Nigerije, cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna porasle, nakon pada tjedan dana prije, pa se ponovno kreću oko najviših razina u šest mjeseci.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 5,5 posto, na 47,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,5 posto, na 46,26 dolara. Nakon pada tjedan dana prije, cijene nafte prošloga su se tjedna oporavile zbog poremećaja u opskrbi iz Nigerije i Kanade.

Exxon Mobile izvijestio je prošloga tjedna o problemima na naftovodu u Nigeriji, jednom u nizu zbog kojih je izvoz nafte iz te zemlje kliznuo na najnižu razinu u 22 godine. Proizvodnja nafte u toj afričkoj zemlji pala je s 2,2 milijuna na 1,65 milijuna barela dnevno. “Očekivali smo više prekida opskrbe iz Nigerije, ali je tempo kojim stižu novi problemi u opskrbi iz te zemlje nadmašio naša očekivanja”, rekao je Olivier Jakob, analitičar u tvrtki Petromatrix.

Gubici u Nigeriji nadovezali su se na znatno smanjenu proizvodnju u Kanadi zbog šumskog požara, a stanje ‘više sile’ objavile su i najmanje četiri vodeće svjetske naftne tvrtke. “Zbog velikih požara proizvodnja je možda privremeno smanjena za 1,4 milijuna barela dnevno, ali čini se da nema oštećenja na pogonima. Počelo se s obnovom proizvodnje, što će ipak – pod pretpostavkom da ne bude šteta na naftovodima – potrajati nekoliko tjedana”, upozoravaju iz investicijske banke Jefferies.

Uz to, tvrtka Baker Hughes izvijestila je da je broj naftnih bušotinskih postrojenja u SAD-u pao i prošloga tjedna, već osmoga zaredom, i to za 10 postrojenja, na njih 318, najnižu razinu od listopada 2009. godine.

S druge strane, veći rast cijena nafte spriječilo je jačanje dolara, čija je vrijednost u odnosu na košaricu valuta dosegnula najvišu razinu u dva tjedna. Zbog toga uvoz nafte za zemlje s drugim valutama postaje skuplji, što negativno utječe na potražnju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je, pak, u redovnom mjesečnom izvješću da je u travnju proizvela 32,44 milijuna barela dnevno, ili 188.000 više nego u ožujku. Prema podacima Reutersa, to je najviša razina proizvodnje od 2008. godine.

Taj je kartel, također, signalizirao da bi se jaz između ponude i potražnje mogao povećati u ovoj godini jer povećana proizvodnja njezinih članica nadoknađuje smanjenu proizvodnju u drugim zemljama koje su pogođene niskim cijenama nafte.

Premda bi se razdoblje neravnoteže između ponude i potražnje moglo nastaviti, cijene nafte ipak su porasle u pet od posljednjih šest tjedana. “Raspoloženje na tržištu ostaje pozitivno zbog uvjerenja ulagača da je globalni naftni kompleks u fazi uravnoteženja”, kaže Dominick Chirichella, partner u Energy Management Institute.

To podržava tezu da je završen trend pada cijena nafte koji traje već gotovo dvije godine. Od sredine 2014. cijene su nafte potonule s više od 100 na otprilike 40 dolara po barelu.

Zbog veće proizvodnje, a slabosti potražnje, početkom veljače cijene su nafte zaronile duboko ispod 30 dolara, najniže u posljednjih 12 godina, no od tada su skočile više od 70 posto jer se ulagači nadaju smanjenju jaza između ponude i potražnje.

Related Posts