Oprezno trgovanje zbog Grčke

Na Wall Streetu se u petak trgovalo oprezno zbog neizvjesnosti uoči sastanka ministara financija eurozone u subotu na kojemu će se odlučivati o sudbini Grčke. Dow Jones ojačao je 56 bodova, ili 0,32 posto, na 17.947 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,03 posto, na 2.101 bod, a Nasdaq indeks 0,62 posto, na 5.080 bodova. Uspon Dow Jones indeks ponajviše se zahvaljuje rastu cijene dionice Nikea za više od 4 posto, nakon što je najveći svjetski proizvođač sportske opreme objavio bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate u proteklom tromjesečju.

S druge strane, Nasdaq indeks pao je zbog pritiska na dionice proizvođača poluvodiča, nakon što je Micron Technology razočarao svojim poslovnim rezultatima i najavio daljnji pad potražnje i cijena čipova za osobna računala. Cijena dionice Microna potonula je 18 posto, dok je dionica najvećeg svjetskog proizvođača čipova Intela pala 3 posto. Na tržištu je vladao oprez jer ulagači nisu bili voljni znatnije mijenjati pozicije uoči sastanka ministara financija eurozone u subotu, na kojem bi se trebalo odlučivati o sudbini Grčke. Grčka vlada odbacila je u petak prijedlog međunarodnih kreditora da se na pet mjeseci produlji postojeći program financijske pomoći tijekom kojih bi Atena primila 15,5 milijardi dolara.

Iz grčke vlade poručili su da prema okviru koji su predložile međunarodne institucije financiranje nije provedivo i da ponuđeni iznos nije dovoljan. Također ističu da budući sporazum ne bi smio ponavljati opasnu spiralu recesije. Sastanak u subotu trebao bi biti posljednji pokušaj ministara financija da postignu dogovor prije idućega tjedna, kada Grčkoj na naplatu stiže MMF-ov kredit od 1,6 milijardi eura. Grčka nema novca da bi isplatila taj kredit, pa joj je nužna nova tranša međunarodne pomoći od 7,2 milijarde eura. No, kreditori iz eurozone traže od Atene reforme, dok se grčka vlada opire novim mjerama štednje. Stoga Grčkoj prijeti bankrot krajem lipnja i moguć izlazak iz eurozone. “Ako se to pitanje riješi, tržište ima potencijala za rast. No, s druge strane, sve bi se moglo raspasti 30. lipnja”, kaže James Meyer, direktor u tvrtki Tower Bridge Advisers.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones i S&P 500 izgubili su 0,4, a Nasdaq indeks 0,7 posto. I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,79 posto, na 6.753 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,17 posto, na 11.492 boda, a pariški CAC 0,35 posto, na 5.059 bodova.

You may also like