Oprezno trgovanje na svjetskim burzama

Čekaju se novi podaci o inflaciji

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli, nadoknadivši gubitke od prethodnoga dana, no trgovalo se oprezno dok ulagači čekaju nove podatke o inflaciji i sjednicu čelnika Feda.

Jučerašnjim rastom indeksi su nadoknadili gubitke od prethodnoga dana, no trgovalo se oprezno jer nije bilo vijesti koje bi mogle jasnije usmjeriti tržište.

Ulagači ne žele riskirati dok ne vide nove vijesti o kretanju inflacije u SAD-u, koje bi mogle utjecati na odluke čelnika američke središnje banke na sjednici idućega tjedna.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su potrošačke cijene u svibnju blago pale na mjesečnoj razini, no temeljna stopa inflacije vjerojatno će ostati povišena.

Ulagači se nadaju da bi to moglo navesti Fed na stanku u procesu podizanja kamatnih stopa.

Na tržištu novca trenutno se procjenjuje da postoji oko 80 posto izgleda da će čelnici američke središnje banke na sjednici idućega tjedna ostaviti kamate nepromijenjene.

No, kako inflacija ipak ne popušta dovoljno brzo, većina analitičara smatra da će Fed, nakon stanke u lipnju, u srpnju još jednom povećati kamate.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago pale, što je ponajviše posljedica pritiska na rudarski sektor jer su zbog pada kineske vanjske trgovine pale cijene sirovina.

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon jučerašnjeg blagog pada.

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer su ulagače zabrinuli podaci o znatnom padu kineskog izvoza i uvoza, što ukazuje na slabost kako domaće, tako i inozemne potražnje.

Cijene su nafte, pak, pale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,64 posto, na 75,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,61 posto, na 71,30 dolara.

You may also like