Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, a trguje se oprezno zbog nastavka nestabilnosti na kineskim tržištima. Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,6 i 0,8 posto, nakon što su jučer potonuli više od 2 posto. Jutros su se europske burze ponešto oporavila od dvodnevnog pada, no trguje se oprezno jer uzroci potresa na tržištima još nisu otklonjeni.

Jučer objavljeni podaci tvrtke Markit pokazali su da se rast proizvodnih aktivnosti u najvećim svjetskim gospodarstvima usporava ili, u najboljem slučaju, stagnira, što najavljuje slabljenje rasta cjelokupnog globalnog gospodarstva. Na slabosti svjetskog gospodarstva jučer je upozorila i Christine Lagarde, čelnica MMF-a, kazavši kako će ove godine rast u svijetu biti slabiji nego što se mislilo prije samo dva mjeseca.

Zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, posebice kineskog, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, za očekivati je slabljenje potražnju za njima, pa su cijene sirovina pod pritiskom. Jučer je cijena nafte potonula više od 8 posto, a i jutros je u silaznoj putanji. Zbog toga su, pak, pod pritiskom dionice u rudarskom i energetskom sektoru.

Ulagače na oprez navodi i nastavak nestabilnosti kineskih burzi. U Šangaju su jutros u jednom trenutku indeksi potonuli više od 4 posto, no kasnije su gubici gotovo sasvim anulirani, što se, kažu analitičari, zahvaljuje pritisku kineskih vlasti na najveće brokerske kuće.

Devet brokerskih kuća obećalo je u kupnju dionica uložiti dodatnih 30 milijardi juana ili oko 4,7 milijardi dolara kako bi se stabiliziralo tržište, pišu tamošnji mediji. No, analitičari ne vjeruju da to može promijeniti dugoročne trendove na kineskim burzama. “Svaka vanjska intervencija može samo spriječiti sustavne financijske rizike, no malo može učiniti po pitanju promjene smjera tržišta. “Tržište medvjeda” uvijek traje dulje od devet mjeseci”, kaže Sun Jinabo, strateg u tvrtki Galaxy Securities.

Od polovice lipnja kineski burzovni indeksi potonuli su oko 40 posto, dok se ulazak u ‘tržište medvjeda’ definira kao pad indeksa za više od 20 posto u odnosu na njihovu prethodnu najvišu razinu. Zbog toga su na većini azijskih burzi cijene dionica jutros pale, treći dan zaredom, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,4 posto, povećavši svoj gubitak od početka tjedna na 3 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, na 18.095 bodova.

Related Posts