Oprezno trgovanje, cijena nafte stagnirala

Stanje na burzama
Na azijskim burzama u četvrtak se oprezno trguje, pa burzovni indeksi nisu bilježili većih promjena, jer investitore brine najava američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju carina na meksički izvoz, što bi moglo dodatno ugroziti globalni rast, a čekaju i nove signale iz središnjih banaka, koje zbog gospodarskih neizvjesnosti razmatraju popuštanje svojih monetarnih politika.

MSCI indeks azijskih burzi bez japanskih oko 7,00 sati nije bilježio promjene u odnosu na dan ranije. istodobno, japanski Nikke ojačao je 0,27 posto, dok je šangajski burzovni idneks bio u minusu 0,2 posto.

Raspoloženje investitora pokvarilo se nakon što je sastanak trgovinskih dužnosnika SAD-a i Meksika završio bez ikakvih znakova napretka. “Razgovori o imigraciji u Bijeloj kući s meksičkim dužnosnicima završili su za danas. Napredak je postignut, no to ni približno nije dovoljno!”, tweetnuo je Trump u srijedu navečer. Razgovori će se nastaviti u četvrtak.

Osim najave mogućih carina na meksički izvoz ne postigne li se dogovor oko imigranata, Meksiko je primio i loše vijesti od rejting agencija – Fitch mu je snizio kreditni rejting na BBB, a Moody’s izglede sa stabilnih na negativne. “Mislimo da tržište uračunava Trumpove prijetnje u vezi trgovine i imigracije. Procjenjujemo da će nedavno uvedene carine na kineski uvoz američku ekonomiju godišnje stajati oko 0,3 postotna boda BDP-a, a ako se uvedu carine na meksički uvoz te ako budu na razini 25 posto, to bi moglo udvostručiti našu procjenu”, ističe Libby Cantrill, čelnica javnih politika pri PIMCO-u.

Na valutnim tržištima ojačala je potražnja za japanskom valutom, koja se smatra utočištem za kapital u neizvjesnim vremenima, pa joj je cijena porasla za 0,2 posto prema dolaru, na 108,22 jena.

Tečaj eura, pak, ojačao je 0,7 posto prema dolaru, na 1,1228 dolara. Za daljnje kretanje tečaja europske valute odlučujuće će biti odluke Europske središnje banke, koja bi, kako očekuju tržišta, s današnjeg zasjedanja mogla  dati poticaj europskom gospodarstvu. “Očekujemo da će ECB promijeniti svoje ranije smjernice o kamatnim stopama i smanjiti makroekonomske prognoze zbog niske inflacije i povećane neizvjesnosti oko globalne trgovine”, kaže Joseph Capurso, analitičar CBA FX.

Na naftnim tržištima jutros je cijena nafte stagnirala – na američkom je barel poskupio za 10 centi, na 51,78 dolara, a na londonskom za 8 centi, na 60,7 dolara.

You may also like