Oprezna trgovina na burzama

Na Wall Streetu se u srijedu trgovalo oprezno, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, dok je Nasdaq pao jer su se dionice tehnoloških kompanija našle pod pritiskom zbog mogućih novih regulacija u tom sektoru.
Dow Jones ojačao je 27 bodova ili 0,11 posto, na 25.998 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,04 posto, na 2.888 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,23 posto, na 7.954 boda.

Blagi rast Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuje se vijesti o novom krugu pregovora između SAD-a i Kine, što je ponešto smanjilo bojazni ulagača od eskalacije trgovinskog rata između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Cijene dionica kompanija koje su osjetljive na trgovinska pitanja jučer su osjetno porasle. Tako je dionica Boeinga poskupila više od 2 posto. Ipak, ulagači su bili suzdržani jer se čeka odluka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa hoće li uvesti carine na uvoz još 200 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode. Dosad su SAD i Kina jedna drugoj nametnule uvozne carine na robu vrijednu 50 milijardi dolara, a Kina je najavila da će i na nove carine odgovoriti – carinama.

Nasdaq indeks pao je, pak, zbog pritiska na tehnološki sektor. Nakon što je dan prije cijena dionice Applea skočila 2,5 posto, jučer je pala 1,2 posto jer ulagače nije oduševilo predstavljanje novih modela iPhonea i iWatcha. „Čini se da je ponuda novih Appleovih modela uspavala Wall Street. A s obzirom na strahovanja od carina i svjedočenja društvenih mreža, ovo je bio težak dan za tehnološki sektor”, kaže Daniel Morgan, potpredsjednik u tvrtki Synovus Trust Company.

Naime, američki Senat zakazao je za kraj rujna saslušanje šest tehnoloških kompanija o tome kako štite osobne podatke korisnika, a ulagači se plaše da će to dovesti do novih regulacija u tom sektoru.

Zbog toga je cijena dionice Twittera pala 3,7, a Alphabeta 1,5 posto. Tehnološki je sektor pod pritiskom i zbog nedavnog upozorenja Applea i nekoliko drugih kompanija da bi im moglo naštetiti uvođenja carina na kineske proizvode jer mnoge komponente za svoje proizvode uvoze upravo iz Kine.

Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje oprezno dok se čekaju odluke europskih i britanskih monetarnih vlasti o kamatama, dok podršku tržištima pruža nada ulagača da bi SAD i Kina ipak mogle postići dogovor o trgovinskim pitanjima. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,55 posto, na 7.313 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,52 posto, na 12.032 boda, a pariški CAC 0,91 posto, na 5.332 boda. Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, prvi put nakon deset dana pada, jer se ulagači nadaju dogovoru između SAD-a i Kine nakon što je objavljeno da je Washington predložio novi krug pregovora o trgovini.

You may also like

0 comments