Oprez zbog širenja delta soja prevladava tržištima

Unatoč dobrim rezultatima kompanija

Iako zapadne zemlje relaksiraju ekonomske procese i najavljuju izlazak iz recesije, na svjetskim tržištima vlada zabrinutost zbog širenja novog soja korona virusa.

Prošloga su tjedna cijene dionica pale, unatoč boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine kompanija, a oprezno se trgovalo i na ostalim najvećim svjetskim burzama zbog daljnjeg širenja delta soja koronavirusa.

Podršku tržištu pružili su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati američkih banaka i kompanija.

Dosad je poslovna izvješća objavilo gotovo 300 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 89 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle gotovo 90 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još nedavno očekivali rast od 66 posto.

Podršku tržištu pružile su i poruke čelnika američke središnje banke, nakon njihove redovne sjednice, da nastavljaju voditi poticajnu monetarnu politiku i da se oporavak gospodarstva nastavlja.

Na konferenciji za medije predsjednik Feda Powell poručio je da bi se situacija na tržištu rada trebala dodatno poboljšati prije nego što središnja banka počne ukidati poticajne mjere, koje je uvela na početku prošle godine kako bi suzbila koronakrizu.

Ulagači su se, naime, plašili da bi Fed mogao signalizirati da će zbog jačanja inflacije početi ukidati poticaje prije nego što se očekuje.

No, središnja banka ponovila je da je rast inflacije posljedica privremenih faktora.

Ipak, na tržištima je krajem tjedna zavladao oprez zbog brzog širenja delta varijante koronavirusa i jačanja inflacijskih pritisaka.

Uz to, krajem tjedna pale su cijene dionica tehnoloških divova, premda su mnogi od njih, među ostalim, Alphabet, Apple i Microsoft, ostvarili rekordne rezultate u proteklom tromjesečju.

Međutim, u petak je Amazon objavio nešto slabije rezultate nego što se očekivalo i najavio usporavanje rasta prodaje u idućem razdoblju, pa je cijena dionice te kompanije potonula više od 7 posto, što je pritisnulo cjelokupni tehnološki sektor.

A na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle.

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno, nakon naznaka usporavanja oporavka kineskog gospodarstva, dok su cijene nafte znatno pale.

Kineska se tržišta još uvijek nisu stabilizirala, nakon što su prošloga tjedna oštro pala zbog strahovanja ulagača od zaoštravanja regulacije u tehnološkom i nekim drugim sektorima.

Ulagače zabrinjava i rast broja novozaraženih koronavirusom u Kini, dok makroekonomski podaci ukazuju na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Na valutnim se tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta stabilizirala, nakon što je prošloga tjedna pala 0,8 posto.

A cijene su nafte jutros pale, nakon prošlotjednog rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 1,45 posto, na 74,32 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,25 posto, na 73,01 dolar.

You may also like

0 comments