Oprez na burzama, Trumpovo smanjenje poreza kasni

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago pale jer se ulagači plaše da će planovi predsjednika SAD-a Donald Trump o smanjenju poreza i poticanju gospodarstva zaživjeti kasnije nego što se očekivalo. Dow Jones oslabio je 0,04 posto, na 20.905 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,20 posto, na 2.373 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,01 posto, na 5.901 bod.

Na Wall Streetu se već danima trguje oprezno dok ulagači prate politička zbivanja u Washingtonu. Od početka studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, S&P 500 indeks porastao je oko 11 posto, zahvaljujući ponajviše Trumpovim obećanjima o smanjenju poreza građanima i kompanijama, labavljenju regulacija u pojedinim sektorima te povećanju fiskalne potrošnje.

No, posljednjih tjedana Trump se više bavi optužbama prethodnoga predsjednika Baracka Obame da ga je prisluškivao, zdravstvenim osiguranjem i drugim pitanjima, a konkretnog prijedloga o smanjenju poreza još nema. “Protekao je još jedan dan u kojemu se nije govorilo o politici. Tržište želi poreznu reformu, a prvo treba urediti zdravstvo da bi se reformirao porezni sustav”, kaže Ian Winer, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

U sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u financijskom sektoru, za 0,9 posto. Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,8 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,1 milijardu.

I na europskim burzama jučer se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,07 posto, na 7.429 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,35 posto, na 12.052 boda, a pariški CAC 0,34 posto, na 5.012 bodova.

You may also like

0 comments