Home Energetika Oprez doveo do stagnacije svjetskih burzi

Oprez doveo do stagnacije svjetskih burzi

by Energypress.net

Više kamate dulje od očekivanoga

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks ostao gotovo nepromijenjen jer su ulagači oprezni, s obzirom da bi Fed mogao dodatno povećati kamatne stope i zadržati ih na povišenim razinama dulje razdoblje nego što se očekivalo

Na najvećoj svjetskoj burzi vlada oprez već desetak dana, od kada su čelnici američke središnje banke poručili da bi kamatne stope do kraja godine mogle dodatno porasti i da bi se mogle zadržati na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.

Rast gospodarstva se usporava, pri čemu slabe inflacijski pritisci, no inflacija je i dalje daleko od Fedove ciljane razine od 2 posto.

Jučer je guvernerka Feda Michelle Bowman kazala da je spremna podržati još jedno povećanje kamata ako predstojeći podaci pokažu da se inflacija spušta presporo.

Kasnije ovoga mjeseca počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle za 1,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su u drugom kvartalu pale za 2,8 posto.

Na europskim su burzama u utorak ujutro burzovni indeksi u minusu drugi dan zaredom jer podaci ukazuju na slabljenje gospodarstva eurozone, dok bi kamate mogle ostati povišene dulje nego što se očekivalo.

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje oprezno trgovanje, kao i dan prije, dok ulagači čekaju vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon jučerašnjeg rasta.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica oštro pale jer se ulagači klone rizičnijih investicija, s obzirom da bi kamate u zapadnim zemljama mogle ostati povišene dulje nego što se očekivalo.

Cijene su nafte, pak, znatno pale drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu pala je jutros 1,06 posto, na 89,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,86 posto, na 88,05 dolara.

Related Posts