Home Geopolitika Oporbu će naoružati raketama zemlja-zrak?

Oporbu će naoružati raketama zemlja-zrak?

by Agencije

Prema podacima američkih medija, predstavnici takozvane ”umjerene sirijske opozicije obratili su se SAD-u s molbom da dobiju rakete ”zemlja-zrak” radi obrane od napada ruske avijacije. Kremlj zasad nije komentirao te informacije, a ruski stručnjaci sumnjaju da će se Bijela kuća odlučiti na takav korak. Ipak, nisu isključili mogućnost da će isporuke oružja uzeti na sebe glavni regionalni sponzori opozicije – Turska i Saudijska Arabija.

Na pozadini optužbi da Rusija bombardira ”umjerenu” sirijsku opoziciju novine Washington Post priopćile su 2. studenog da su se neke grupacije obratile SAD-a da ih opremi sredstvima protuzračne obrane radi zaštite od ruskih zrakoplova. Ipak, takav bi korak od strane Washingtona ili njegovih saveznika jako podsjećao na razdoblje hladnog rata, kad je SAD isporučivao oružje afganistanskim mudžahedimima, što bi moglo dovesti do daljnjeg rasta napetosti u odnosima s Moskvom. Analitičari se isto prisjećaju da su, nakon odlaska sovjetske vojske iz Afganistana, vlasti SAD-a bile prisiljene izdvojiti značajna sredstva za kupovinu od mudžahedina prijenosnih protuzračnih-raketnih kompleksa Stinger, budući da su se bojali da bi oni mogli biti upotrijebljeni protiv američkih vojnika ili u terorističkim napadima na putničke zrakoplove.

Moskva je munjevito pokrenula vojnu akciju, ali ju je pripremala tjednima, a možda čak i mjesecima. Najteža je bila politička priprema, tj. usaglašavanje stavova sa zainteresiranim stranama. Rusija je Tursku i Izrael jednostavno dovela pred svršen čin, a kolektivni Zapad je na kraju isto bio prisiljen napraviti određene ustupke. Andrej Sušencov, šef partner agencije Vanjska politika, izjavio je za RBTH da SAD i njihovi saveznici neće opskrbljivati protivnike sirijskog predsjednika Bašara Asada protuzračnim kompleksima, budući da ne žele još više pogoršavati odnose s Moskvom zbog Sirije, koja u njihovim planovima ima drugorazrednu ulogu. ”Komplekse Stinger neće dati umjerenoj opoziciji, jer će u tom slučaju Asad dobiti S-300”, naglasio je stručnjak.

Dmitrij Oficerov-Beljskij, docent na Višoj školi ekonomije, istaknuo je u intervjuu za RBTH da se isporuke oružja, u pravilu, ne reklamiraju te je pretpostavio da je ”publikacija u Washington Postu najvjerojatnije specijalno organizirano curenje informacije, koje je potrebno kako bi se ”opipalo bilo” reakcije u samom SAD-u, i u Rusiji”, rekao je. ”Sirijski militanti mogli bi u određenoj mjeri preuveličiti razinu spremnosti SAD-a da se suprotstavi Rusiji u sirijskom konfliktu te pokušavaju uplašiti Moskvu. Ne treba isključiti ni mogućnost da objavljivanje takve informacije je svojevrsno sredstvo da se to pitanje uvede u sferu razmatranja. Postoji i treća varijanta, koja nije toliko izvjesna, da dio američkog establišmenta nije zainteresiran za jačanje konfrontacije s Rusijom te pokušava na taj način spriječiti tajne isporuke protuzračnih kompleksa ili druge vojne tehnike”, pojasnio je Dmitrij Oficerov-Beljskij.

Dmitrij Oficerov-Beljskij je dodao da su Saudijska Arabija i Turska već isporučivale sirijskim islamistima protuzračne komplekse. Isto, određena količina istih sistema mogla je biti osvojena u Libiji i Iraku, no oni nisu učinkoviti protiv suvremenih jurišnih zrakoplova kao što je Su-34: ”Navjerojatnija je varijanta da će se i dalje isporučivati protutenkovsko i drugo oružje, koje ne mogu nanijeti prijetnju ruskim zračnim snagama, ali mogu pružiti otpor ofanzivnoj operaciji sirijske vojske i poslanim snagama Irana”.

Vladimir Avatkov, direktor Centra za orijentalisitku, međunarodne odnose i diplomaciju, nije isključio mogućnost da bi sirijska opozicija mogla dobiti sredstva za protuzračnu obranu od Turske. ”Od Turske se može očekivati neočekivani antiruski koraci, uključujući i fizičku podršku sirijskoj opoziciji. Nakon što se vratio iz Moskve Erdoğan je dao izjavio u kojoj je prvi put dao mogućnost Asadovog prijelaznog prelaska s vlasti. Međutim, ovih dana je dao novu izjavu u kojoj je podcrtao da Rusija pravi grešku te da bi se, zbog svoje politike, mogla naći u izolaciji”. ”Turska trguje i traži optimalno rješenje za sebe. To je povezano s vanjskopolitičkom situacijom i okolnostima unutar države, gdje rastu proturječnosti između vodećih političkih snaga. Na žalost, ekonomija neće spasiti Moskvu i Ankaru od geopolitičkih proturječnosti, koje nalažu hitnu odluku. U protivnom, riskiramo da ćemo izgubiti Tursku”, dodao je stručnjak.

Related Posts