Home Politika Oporbenjak u Venezueli osuđen na 14 godina zatvora

Oporbenjak u Venezueli osuđen na 14 godina zatvora

by Agencije

Venezuelanski oporbeni čelnik Leopold Lopez, u zatvoru od veljače 2014., osuđen je u četvrtak na 13 godina, 9 mjeseci i 7 dana zatvora zbog poticanja na nasilje tijekom prosvjeda protiv vlade Nicolasa Madura 2014., rekao je njegov odvjetnik Roberto Marrero.

Leopoldo Lopez (44) je utemeljitelj oporbene stranke Voluntad Popular (VP). Studirao je ekonomiju na Harvardu, a 2014. je stao na čelo pokreta “La Salida” koji je sudjelovao u prosvjedima protiv socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura, u sklopu studentskih protuvladinih prosvjeda između veljače i svibnja 2014. Lopez je postao simbolom represije oporbe koju vodi Madurova vlada, a na teret mu se stavljaju pozivanje na nasilje, uništavanje privatne imovine i požar.

Vjeran svom provokativnom stilu, Lopez je u četvrtak sucu tijekom procesa navodno rekao da će se “ukoliko je presuda osuđujuća, sudac više bojati pročitati ju nego on saslušati”, naveo je na društvenom mreži Tweeter David Smolanski, načelnik okruga El Hatillo u Caracasu gdje se odvijao proces. Drugi Lopezov odvjetnik, Juan Carlos Gutierrez, upozorio je na nepravilnosti procesa, koji ocrtava nedostatnu neovisnost venezuelanskog pravosudnog sustava.

Related Posts