Oporbeni venezuelanski čelnik ostaje u zatvoru

Venezuelsko pravosuđe, koje optužuju da postupa po nalogu vlasti, potvrdilo je presudu od 14 godina zatvora za oporebnog čelnika Leopolda Lopeza, uz rizik da pojača napetost u toj ionako nestabilnoj zemlji.

“Ponovili su presudu istim riječima”, izjavio je u petak za AFP njegov odvjetnik Juan Carlos Gutierrez govoreći o žalbi vođe radikalnog krila venezuelske oporbe koja se protivi predsjedniku Nicolasu Maduru.

“Jasno je da je ovo političko suđenje. Nažalost, interes vlade prevagnuo je nad pravosudnim sustavom”, dodao je Gutierrez koji optužuje sudstvo da je u službi vlade.

Osudivši “krajnje nepravednu” presudu, odvjetnik je u razgovoru za mjesnu televizijsku mrežu Globovision rekao da će se u roku od 15 dana žaliti Vrhovnom sudu i da će slučaj prijaviti UN-u.

Lopez (45) je u rujnu 2015. osuđen na 14 godina zatvora pod optužbom da je između veljače i svibnja 2014. sudjelovao u protuvladinim prosvjedima u kojima su, po službenim podatcima, 43 osobe izgubile život.

Njegovi su odvjetnici rekli da je osuđen iz političkih pobuda i na temelju “namještenih” dokaza. Leopoldo Lopez je stao na čelo pokreta nazvanog “La Salida” (izlaz) koji uličnim prosvjedima želi srušiti predsjednika Madura.

You may also like