Home Politika Oporbene zastupnice prvi puta u bjeloruskom parlamentu

Oporbene zastupnice prvi puta u bjeloruskom parlamentu

by Agencije

Dvije oporbene kandidatkinje izabrnae su u bjeloruski parlament na izborima koje su promatrači ocijenili nedemokratskima, a ulazak oporbe dogodio se prvi put nakon 2008. u toj zemlji kojom 22 godine vlada autoritarni predsjednik Aleksandar Lukašenko.

“Ana Konopackaja iz Ujedinjene građanske stranke pobijedila je u okrugu Minska”, rekla je predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva Lidija Jermošina. Ta liberalno-konzervativna stranka protivi se vladavini predsjednika Aleksandra Lukašenka koji vodi zemlju više od dva desetljeća.

Druga izabrana oporbena zastupnica je Alena Anisim iz Društva za bjeloruski jezik. Gotovo tri četvrtine registriranih glasača glasovale su u nedjelju na parlamentarnim izborima. Odziv je bio najniži u Minsku, oko 60 posto.

Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) čiji su predstavnici promatrali izbore ocijenila je u priopćenju da je zemlja “djelotvorno organizirala” izbore, ali “predstoji još put da ispuni demokratske obveze”.

Promatrači su napose istaknuli pritiske na pojedine birače da glasaju unaprijed te dvoje u postotak konačnog odziva birača. Također su dvije nevladine udruge osudile “netransparentno brojanje” glasačkih listića.

Osim dviju zastupnica oporbe, svih 108 drugih izabranih zastupnika bliski su vlasti predsjednika Lukašenka. Većina njih su visoki dužnosnici ili direktori državnih poduzeća.

Oko 200 oporbenih kandidata borilo se za 110 mjesta u parlamentu i brojni među njima rekli su da je izborni proces bio nepravedan i obilježen propustima.

Europska unija prošle je godine ukinula sankcije protiv Lukašenka, podupirući na taj način put zemlje prema demokraciji Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) onamo je poslala 400 promatrača koji su pratili održavanje izbora. Vodeće oporbene stranke nisu sudjelovale u zadnjih prošlim parlamentarnim izborima 2012. za koje su rekli da nisu ni slobodni ni pravedni.

Related Posts