Oporba u Venezueli blokirala ulice i jača pritisak na Madura

Venezuelanska oporba je u ponedjeljak pokrenula nacionalnu blokadu cesta kako bi pojačala pritisak na socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura koji je uputio poziv na dijalog nakon nasilnih prosvjeda u kojima je u tri tjedna poginula 21 osoba.

Od jutra prosvjednici su se počeli okupljati na raznim točkama glavnog grada i policija je suzavcem i gumenim mecima rastjerala okupljene na maloj barikadi podignutoj na istoku Caracasa, navodi oporba.

Antičavisti (protivnici politike umrlog bivšeg predsjednika Huga Chaveza), koji zahtijevaju prijevremene opće izbore ove godine i odlazak Madura prije kraja mandata u prosincu 2018., pozvali su na blokadu velikih prometnica u zemlji, uključujući i glavnu autocestu u Caracasu. “Mirni prosvjed će se nastaviti diljem zemlje sve dok Maduro ne počne poštivati ustav i okonča svoj državni udar. Ako ne dobijemo odgovor korumpiranih Madurovih čelnika i dilera droge dok kraja dana, najavit ćemo nove akcije”, upozorio je čelnik oporbe Henrique Capriles.

Prosvjede, koji su od početka travnja gotovo svakodnevni, potaknula je odluka Vrhovnog suda da si prisvoji ovlasti parlamenta, jedine institucije koju oporba kontrolira od kraja 2015.

You may also like