Oporba traži uvođenje izvanrednog stanja

Vođa najveće francuske oporbene stranke zatražio je u srijedu da se uvede izvanredno stanje u zemlji jer se u subotu očekuju novi prosvjedi “žutih prsluka”.
“To bi osiguralo zaštitu za snage sigurnosti i omogućilo bi nam da zaštitimo one koji žele mirno prosvjedovati a da ne postanu taoci”, rekao je Lauren Wauquiez, čelnik konzervativne stranke Republikanci, za televizijsku postaju France 2.

“Ne želim da naša zemlja utone u kaos”, dodao je, nekoliko dana nakon što su prosvjedi u središtu Pariza prerasli u nasilje drugi tjedan zaredom. Prosvjedi traju već gotovo tri tjedna širom zemlje, a izazvani su nezadovoljstvom građana zbog najave uvođenja viših poreza na gorivo te općenito teškog života.

Premijer Edouard Philippe objavio je u utorak da će se uvođenje povećanja poreza odgoditi za šest mjeseci dok traju konzultacije koje je Macron obećao. “Francuzi ne žele taj porez. Njegovo odgađanje za šest mjeseci nema smisla, mora se od njega odustati”, rekao je Wauquiez.

Francuska vlada razmotrit će ponovo uvođenje poreza na visoki dohodak koji je predsjednik Emmanuel Macron ukinuo početkom mandata, izjavio je u srijedu glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux.

Upravo je to ključni zahtjev prosvjednika okupljenih u pokretu „žutih prsluka” koji već tjednima blokiraju ceste i skladišta goriva, „Ako nešto ne funkcionira, nismo glupi, promijenit ćemo to”, rekao je Griveaux na RTL radiju. Dodao je ipak kako “se to pitanje zasada ne razmatra”.

Ukidanje „poreza na bogatstvo” (ISF) građana s visokim dohotkom bilo je ključni dio Macronove predsjedničke kampanje naklonjene interesima biznisa. Smatralo se da će taj potez potaknuti biznismene da ulažu i zapošljavaju u Francuskoj.

Kritičari su pak optužili Macrona da favorizira bogate, paralelno povećavajući poreze umirovljenicima i drugim građanima. Pokret „žutih prsluka” izrastao je na frustraciji građana povećanjem trošarina na gorivo i u međuvremenu se proširio, nošen nezadovoljstvom zbog povećanja troškova života i percipiranim Macronovim zanemarivanjem problema s kojima se suočavaju ruralni dijelovi Francuske i mali gradovi.

Tako je ponovno uvođenje poreza na bogatstvo postalo ključni zahtjev prosvjednika, uz povećanje minimalne plaće i odustajanje od podizanja poreza na gorivo. Pariz je odlučio povećati porez na gorivo s visokim razinama emisija štetnih plinova, što je prouzročilo veliko nezadovoljstvo građana posebno u ruralnim krajevima Francuske. Griveaux je zatražio „18 do 24 mjeseca vremena kako bi mjera razvila puni učinak”, napomenuvši kako će parlament analizirati rezultate u drugoj polovini iduće godine.

Vlada će po njegovim riječima definitivno odustati od povećanja poreza na gorivo, zacrtanih za siječanj, ako s prosvjednicima ne postigne dogovor o tom pitanju. „Tražit ćemo rješenja zajedno. Ako na kraju tih pregovora ne dođemo do dobrih rješenja, prihvatit ćemo posljedice. Mi nismo u politici kako bismo bili u pravu, mi smo u politici kako bi stvari funkcionirale”, rekao je Griveaux.

You may also like

0 comments