Saborska se oporba u utorak žestoko obrušila na potpredsjednicu vlade i ministricu socijalne politike i mladih Milanku Opačić koja je najavila povećanje socijalnih naknada i uvođenje vaučera za struju za korisnike socijalnih naknada, prozivajući Vladu kako za to nisu osigurali sredstva kao i da se radi o manipulaciji, političkom populizmu te kupovanju glasova u predizborno vrijeme.

“Struja je univerzalni energent i zbog toga smo odlučili da će 125 tisuća ugroženih građana, odnosno 60 do 70 tisuća kućanstava primati 200 kuna mjesečno za troškove struje. Na taj način mislimo da im možemo pomoći u suzbijanju energetskog siromaštva”, kazala je Opačić predstavljajući na izvanrednoj saborskoj sjednici izmjene Zakona o socijalnoj skrbi. Pojasnila je i kako novac nije namaknut povećanjem stavki u proračunu već racionalizacijom u sustavu socijalne skrbi kao i njegovom informatizacijom. “Vi ste se sjetili da je socijalna država ona koja pomaže siromašnima, ali ne tri tjedna prije raspuštanja Sabora. To je čisto kupovanje glasača. To što radi Milan Bandić u Zagrebu vi sada radite na razini države. Vjerojatno ćete i u koaliciju”, poručivao je nezavisni Branko Vukšić.

Vladini potezi za HDZ-ovog Dujomira Marasovića su prevara i manipulacija, a to što Vlada daje po 200 kuna je, tvrdi, još jedna naknada i uvođenje još jednog poreza hrvatskim građanima. “Ja sam prvi voljan glasati za ovaj zakon ali da se ne uvodi novi porez nego da to uzmete od novca za udruge koje uglavnom rade protiv Hrvatske. Uzmite od parada koje ste radili. Uzmite današnju sjednicu Sabora, košta pet-šest milijuna kuna. Ne održavši ovu sjednicu mogli ste za pet dana to financirati”, sugerirao je Marasović.

Opačić je odbacivala oporbene optužbe o novom nametu za građane pojašnjavajući kako se formula opskrbljivača električne energije mijenja. “U toku su pregovori načina na koji će se ona promijeniti. Oni cijelo vrijeme iz svoje cijene dio plaćaju za obnovljive izvore energije, kao i za određena druga davanja te sve to uplaćuju u državni proračun. U ovom trenutku će se formula promijeniti na način da će oni tri lipe uplaćivati za energetsko siromaštvo”, pojasnila je Opačić.

Željko Reiner (HDZ) uzvratio joj je kako zakoni nisu usmena obećanja i objašnjenja koja se daju mjesec-dva prije izbora. “Vi sada pričate da pregovarate o nečemu. Taj zakon nije smio doći na raspravu prije nego što ste osigurali sredstva. Zapravo skriva se istina da će se opteretiti državni proračun, da će se prebaciti u 2016. i opteretit sljedeću, HDZ-ovu Vladu, s plaćanjem onoga što ste vi sada pred izbore smislili”, zamjerao je Reiner.

Kako je riječ o novom porezu i životu na dug koji će platiti hrvatski građani drži i njegova stranačka kolegica Sunčana Glavak. “Pedesetak članaka ovog zakona stupa na snagu 1. lipnja 2016. što je čista manipulacija i politički populizam. Ja ću reći da je ovo univerzalna metoda manipulacija univerzalnim energentom”, ustvrdila je. Vladi i resornom ministarstvu zamjera jer im se, kaže, empatija za one o kojima se trebala brinuti pojavila tek pred izbore “U demagogiji o kojoj danas govorimo Zoran Milanović bi pobijedio i Chucka Norissa”, poručio je Vukšić.

Milanka Opačić oporbi je uzvratila kako razumije njihove razloge zbog kojih predložene zakonske izmjene drže lošim projektom. “Ja razumijem da vi kao oporba morate tražiti razloge zbog čega je ovo loš projekt, ali meni je važno da će građani dobiti svojih 200 kuna”, poručila im je.

Milorad Pupovac (SDSS) zamjerio je načinu vođenja raprave i polemiziranju o tome je li nešto populizam ili nije. “Sramota je da toliki broj građana čeka od izborne do izborne godine hoće li dobiti ono što inače u regularnom postupku vjerojatno ne bi. Za te ljude mora biti uvredljivo kada nas slušaju jer njima ovo povećanje koje je osigurano s ovim sasvim sigurno nešto znači i molit će Boga da ne dođe nitko da im to ne smanji”, rekao je Pupovac.

Na njegove tvdnje o tome kako bi se trebalo sramiti zbog takvog načina rasprave replicirao je Marasović poručivši Pupovcu kako on nije “nikakav borac za narod i srpsku sirotinju iz Like, Banije, Korduna i sela”. “Vi živite kao jedan elitista i ovo je maksimalna demagogija što ovdje govorite i manipulacija i tu ste velemajstor. Živite u centru Zagreba, ovdje se šminkate po Zagrebu, idete malo u Beograd po instrukcije i plivate u tom dobrom i lijepom životu, a srpska sirotinja što nema struje nema od vas nikakve koristi, no kad oni to prokuže bit će im kasno”, ustvrdio je Marasović.

Reformist Petar Baranović na to je ustvrdio kako se na kraju mandata osjeća izuzetno tužno i pomalo posramljeno zbog intonacije današnje debate i pojedinih verbalnih duela. “Promislio sam da na kraju ovog mandata kao zastupnik imam dužnost da apeliram na sve dosadašnje, sadašnje i buduće zastupnike da konačno razinu rasprava ljudskog, humanog, odgovornog, političkog u ovoj kući dovedemo na tu razinu da nam narod više ne daje ocjenu 1,78”, poručio je Baranović. Izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, uz vaučere za struju, za 11.090 radno nesposobnih samaca uvodi se i povećanje naknada s 800 na 920 kuna, a za djecu samohranih roditelja i jednoroditeljskih obitelji s 320 na 440 kuna mjesečno. Predlaže se i ukidanje odredbe po kojoj radno sposobna osoba koja prima zajamčenu minimalnu naknadu to pravo gubi nakon dvije godine.

Related Posts