Oporba o Theresi May

 Britanska premijerka Theresa May mora napustiti svoje crvene linije koje je odredila o Brexitu ako želi razgovarati s laburističkom oporbom, rekao je u četvrtak čelnik Laburističke stranke Jeremy Corbyn. 
“May mora napustiti svoje crvene linije”, rekao je Corbyn u govoru pred okupljenim simpatizerima u Hastingsu i također zahtijevao da ona isključi mogućnost izlaska iz Europske unije bez sporazuma. On je pozvao premijerku da odustane i ozbiljno razgovara o pristupu u budućnosti i upozorio ju protiv pokušaja ucjene zastupnika da ponovo glasaju o njezinom “sklepanom” sporazumu.  

Nakon jasnog odbacivanja sporazuma o izlasku koji je May dogovorila s Bruxellesom i laburističkog izglasavanje povjerenja u srijedu koje je preživjela sa samo 19 glasova, konzervativna čelnica je odlučila primiti oporbene čelnike i pokušati postići konsenzus.

Corbyn je upozorio da je njezin prijedlog razgovora tek obična komunikacija. Među crvenim linijama Therese May je želja da izađe iz europske carinske unije dok Laburistička stranka tamo želi ostati. May također želi okončati slobodu kretanja europskih građana.

Odgoda brexita sada je neizbježna, rekao je u četvrtak bivši premijer Tony Blair, nakon što su zastupnici u britanskom parlamentu odbili dogovor Therese May o povlačenju Velike Britanije iz Europske unije. “To je neizbježno, štogod da se učini … Da sam sada u vladi, već bih razgovarao s Europom o uvjetima produžetka”, rekao je Blair u radijskom intervjuu za BBC.

Istodobno, čelnik Konzervativne stranke premijerke Therese May, Brandon Lewis, poručio je u četvrtak da Velika Britanija ne može ostati u sadašnjoj carinskoj uniji s Europskom unijom jer je, kako je rekao, sada prioritet sklapanje međunarodni trgovinskih dogovora nakon brexita.

Lewis je kazao da će se u četvrtak sastati viši članovi vlade i Donjeg doma u pokušaju pronalaženja kompromisnog dogovora o brexitu. No on je isključio ostanak u carinskoj uniji i drugi referendum o izlasku iz EU. “Kao niz načela, jedna od stvari koje bismo morali moći učiniti … jest mogućnost međunarodnih trgovinskih dogovora, mogućnost globalne trgovine širom svijeta te neovisna trgovinska politika, što znači da ne možemo ostati u sadašnjoj carinskoj uniji EU-a”, ustvrdio je za radio BBC.

“Danas se zbiva širok raspon susreta između ministara i kolega donjeg doma. Poslušat ćemo što narod ima reći”, kazao je čelnik britanskih konzervativaca.

You may also like

0 comments