Oporba bi mogla bojkotirati mirovne pregovore u Ženevi

Sirijski oporbeni Visoki pregovarački odbor (HNC) sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji priopćio je da neće ići u Ženevu nego da će nastaviti razgovarati u petak u Rijadu kako bi donio konačnu odluku o sudjelovanju u mirovnim pregovorima u Švicarskoj, koji bi trebali danas početi, a nakon te izjave njihovo je održavanje neizvjesno.

Ujedinjeni narodi priopćili su da će se mirovni pregovori održati kao što je i predviđeno u petak u Ženevi. Ključni članovi oporbe uvjetovali su svoje sudjelovanje na pregovorima ispunjavanjem određenih uvjeta, među kojima su prestanak bombardiranja i blokada u Siriji.

Čelnik Odbora Rajad Hidžab izjavio je da članovi HNC-a ne vjeruju u uspjeh tih pregovora. “Mi ne idemo na pregovore jer nismo prihvatili dnevni red. Ranije smo rekli da ne želimo nikakvu ulogu (sirijskog predsjendika) Bašara al-Asada u budućnosti Sirije”, rekao je Hidžab u četvrtak navečer za televiziju Al Arabija.

Svjetske sile se nadaju da će pregovori u Ženevi pokrenuti politički proces za rješavanje sukoba u siriji koji je počeo kao miran protuvladin prosvjed 2011. Procjenjuje se da je u sukobu dosad ubijeno više od 250.000 ljudi.

You may also like

0 comments