Oporavljeno europsko tržište automobila

 Potražnja za automobilima u Europi ponovo je porasla u listopadu, nakon posrtaja u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj je njezin rast bio blago iznad prosjeka skupine novih članica Europske unije, pokazali su u četvrtak podaci europskog udruženja automobila (ACEA).
U listopadu je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1,169 milijuna novih automobila, što je u 5,9 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. U rujnu njihov je broj pao dva posto.

Među najvećim je tržištima prednjačila Španjolska rastom potražnje za 13,7 posto, a dvoznamenkastu stopu rasta zabilježila je još Francuska, od 13,7 posto.

U Italiji zabilježen je rast za 7,1 posto a u Njemačkoj za skromnih 3,9 posto.

U Velikoj Britaniji broj registriranih novih automobila oštro je pao, za 12,2 posto. Skupina ‘starih’ članica EU u cjelini zabilježila je rast tržišta za 4,6 posto. ‘Nove’ su članice pak ponovo prednjačile snažnim skokom potražnje, za 20,1 posto.

Hrvatska je sa stopom rasta od 26 posto bila nešto iznad prosjeka skupine. Ukupno je u prošlom mjesecu prema podacima ACEA-e u Hrvatskoj registrirano 3.600 novih automobila. Stopa je rasta pritom bila dvostruko veća nego u rujnu.

Skroman rast u prvih 10 mjeseci

U razdoblju od siječnja do listopada potražnja za novim automobilima porasla je u 27 zemalja EU za 3,9 posto, uz registriranih više od 12,8 milijuna novih automobila. Među pet vodećih tržišta najveći su postotni skok prodaje zabilježile Italija i Španjolska, za 8,9 odnosno 7,3 posto. Slijedi Francuska sa 4,8 posto i Njemačka s 2,3 posto.

U Britaniji je prodaja u promatranom razdoblju smanjena za 4,6 posto, pokazuju podaci ACEA-e. Dok je skupina starih članica zabilježila skroman rast tržišta automobila, za 3,0 posto, u novim je članicama ono poskočilo 14,4 posto. Pritom je ipak u ‘starim’ zemljama registrirano gotovo 10 puta više automobila nego u novim članicama.

U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do listopada registrirano ukupno 44.880 novih automobila, što je 21,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

You may also like

0 comments