Oporavile se narudžbe u njemačkoj industriji

Njemački statistički ured
Njemačka industrija u rujnu je zaprimila više narudžbi nego u prethodnom mjesecu, poduprta oporavkom domaće potražnje, priopćio je u srijedu njemački statistički ured.

Narudžbe su u rujnu porasle 1,3 posto u odnosu na kolovoz kada su pale 0,4 posto, pokazuju podaci ministarstva gospodarstva i energetike.

Domaća potražnja porasla je u rujnu 1,6 posto, nagovješćujući oporavak nakon 2,1-postotnog pada u kolovozu. Inozemna je pak bilježila gotovo dvostruko snažniji rast nego u prethodnom mjesecu, za 1,1 posto, potaknuta 3,0-postotnim skokom globalnih narudžbi. Narudžbe iz eurozone pale su 1,8 posto.

Na godišnjoj su razini ukupne narudžbe u njemačkoj industriji u rujnu pale 5,4 posto, zaključujući treće tromjesečje padom potražnje za jedan posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. U ministarstvu pritom predviđaju dobar početak posljednjeg ovogodišnjeg tromjesečja, ukazujući na znakove oporavka pred kraj trećeg tromjesečja. Njemačku industriju već dugo pritišće slabljenje globalnog gospodarstva i učestali politički rizici u inozemstvu.

Odvojeno je udruga njemačke industrije strojeva VDMA izvijestila o padu narudžbi u rujnu za četiri posto u realnom izrazu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Sumorni ton izvješća ublažava podatak o 11-postotnom skoku narudžbi iz ostalih zemalja eurozone.

You may also like