Na Wall Streetu cijene dionica su u srijedu, tijekom poslijepodneva, nadoknadile početne gubitke, zahvaljujući ponajviše oporavku energetskog sektora i cijene dionice Apple, zasjenivši tako barem nakratko zabrinutosti investitora oko druge uzastopne devalvacije juana u protekla dva dana. Njujorški Dow Jones indeks završio je trgovanje s minusom od svega 0,33 posto na 17.402 boda, nadoknadivši od jutra gubitak od 300 bodova. Istodobno, S&P 500 porastao je 0,1 posto na 2.086 bodova, a tehnološki Nasdaq za 0,15 posto, na 5.044 boda.

Investitori su se odlučili na kupovinu dionica energetskih kompanija, koje su proteklih dana bile snažno pogođene prodajama uslijed devalvacije juana za ukupno 3,5 posto u protekla dva dana, kao i pada cijena sirovina zbog sve više pokazatelja koji signaliziraju usporavanje kineske gospodarske aktivnosti. S&P indeks energetskih dionica ojačao je 1,9 posto, najviše doprinijevši pozitivnoj izvedbi ključnog S&P 500 indeksa.

Dionica Applea, kompanije za koju je Kina ključno tržište, također je zabilježila cjenovni zaokret nakon što joj je cijena potonula za više od 3 posto, na najnižu razinu od siječnja. Do kraja trgovanja ojačala je 1,5 posto, na 115,24 kune.

Cijene dionica oštro su pale dan ranije, pošto je juan dotaknuo najnižu razinu u zadnje četiri godine prema dolaru, budući je kineska središnja banka devalvirala valutu radi poticanja konkurentnosti izvoznog sektora tog drugog po veličini svjetskog gospodarstva. “Kina je velika nepoznanica i u pogledu tečaja i gospodarskog usporavanja, a također i kako njezino vodstvo time upravlja. Danas smo vidjeli pozitivno raspoloženje na burzi, barem kratkoročno”, kaže predsjednik uprave BB&T Wealth Managementa.

Među sektorima najveći pad cijena dionica bilježio je financijski, u prosjeku za 0,8 posto, jer uz neizvjesnosti vezane uz kinesku valutu, pitanje je i kada bi Fed mogao početi dizati kamatne stope u SAD-u, kažu analitičar. Predsjednik njujorškog Feda William Dudley izjavio je da devalvacija juana ima goleme implikacije za potražnju ostatka svijeta te na cijene sirovina, te da je još rano da bi se moglo procijeniti što se zbiva s kineskom valutnom politikom.

Na svim američkim tržištima vlasnika je u srijedu promijenilo 8,2 milijardi dionica, znatno iznad dnevnog prosjeka od početka mjeseca od 7 milijardi. Na europskim burzama pod pritiskom devalvacije juana drugi dan zaredom najvažniji indeksi oštro su pali. Londonski Ftse spustio se 1,4 posto, na 6.571 bod, frankfurtski DAX za 3,3 posto, na 10.924 boda, a pariški CAC za 3,36 posto, na 4.925 bodova.

Related Posts