Oporavak tehnološkog sektora podigao burze

Nakon više dana pritiska

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, nadoknadivši dio gubitaka od prošloga tjedna, što se ponajviše zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora, nakon što je danima bio pod pritiskom.

Najviše je jučer porastao Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, što se zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora, nakon što je prošloga tjedna oštro pao. S&P 500 tehnološki indeks porastao je 1,9 posto. S druge strane, pale su cijene dionica u nekim cikličkim sektorima, pa je financijski sektor u prosjeku izgubio 1,3, a energetski 1 posto.

Ti su sektori posljednjih tjedana najviše porasli, zahvaljujući nadi ulagača u ubrzanje oporavka gospodarstva od koronakrize zbog novog paketa fiskalnih poticajnih mjera i ubrzanja cijepljenja protiv covida-19.

Pozitivno je jučer na tržište dionica utjecao pad prinosa na američke državne obveznice ispod 1,70 posto.

Prošloga su tjedna prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli 1,75 posto, najvišu razinu u 14 mjeseci, što je posljedica očekivanja da će inflacija porasti zbog ubrzanja oporavka gospodarstva i golemih fiskalnih i monetarnih poticaja.

Na rast prinosa posebice su osjetljive dionice tehnoloških kompanija jer se njihova vrijednost temelji na budućoj zaradi, pa s rastom obvezničkih prinosa postaju manje privlačne.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica pale, izgubivši sve jučerašnje dobitke, jer je Njemačka produžila restriktivne mjere protiv koronavirusa, što bi moglo usporiti oporavak najvećeg europskog gospodarstva. Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje mirno trgovanje, kao i dan prije, jer nema značajnijih vijesti koje bi mogle potaknuti šire tržište, pa bi Crobex indeksi mogli nastaviti stagnirati.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, ponajviše na kineskim tržištima, jer je splasnula sklonost ulagača prema riziku nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije protiv Kine.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala. U fokusu ulagača je i turska lira, koja je jučer oštro pala nakon što je turski predsjednik Erdogan smijenio čelnika središnje banke zbog visokih kamatnih stopa.

Cijene su nafte, pak, jutros pale i izgubile sve jučerašnje dobitke. Cijena barela na američkom tržištu oslabila je jutros 0,9 posto, na 61,01 dolar, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,85 posto, na 64,05 dolara.

You may also like

0 comments