Oporavak proizvodnog sektora u očekivanju oporavka tržišta valuta

Aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone blago su ubrzale na početku 2015. u očekivanju povoljnog utjecaja kvantitativnog ublažavanja monetarne politike koje bi trebalo poduprijeti povjerenje potrošača i kompanija i rezultirati slabijim eurom, utvrdila je u ponedjeljak u najnovijem istraživanju ugledna tvrtka Markit. Indeks menadžera nabave (PMI) za proizvodni sektor eurozone porastao je u siječnju na 51,0 bod, s 50,6 bodova koliko je iznosio u prosincu. Time je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka potvrdila prvu procjenu njegove vrijednosti.

“Proizvodni sektor eurozone pokazao je na početku godine znakove oporavka, iako je tempo rasta ponovo bio razočaravajuće slab, opravdavajući odluku Europske središnje banke (ECB) o poduzimanju drastičnih mjera kako bi se oživjelo gospodarstvo”, konstatira Chris Williamson, glavni ekonomist londonske istraživačke tvrtke.

Podaci o aktivnosti u proizvodnom sektoru većinom su prikupljeni prije no što je ECB 22. siječnja objavio odluku o kvantitativnom ublažavanju monetarne politike u eurozoni radi poticanja inflacije i poticanja rasta.

“ECB-ova ′bazuka′ kvantitativnog ublažavanja trebala bi popduprijeti gospodarstvo eurozone kroz poboljšano povjerenje kompanija i potrošača i slabljenje eura. Pad vrijednosti europske valute trebao bi ići na ruku izvoznicima u proizvodnom sketoru posebno u idućim mjesecima”, dodaje Williamson.

“Niže cijene nafte također će pomoći smanjiti troškove proizvođača a manji troškovi goriva ujedno omogućuju potrošačimia da veći dio dohotka usmjere u potrošnju”, tumači ekonomist Markita.

Kompanije u proizvodnom sektoru snizile su u siječnju prodajne cijene svojih proizvoda najoštrije od sredine 2013. godine.

Ohrabruje ujedno poboljšanje stanja u gotovo svim velikim gospodarstvima, pri čemu Španjolska ponovo bilježi solidan rast, Njemačka nešto skromniji tempo rasta aktivnosti u proizvodnom sektoru dok se u Francuskoj i Italiji nazire kraj silaznog trenda, pokazuje izvješće Markita.

You may also like