Oporavak proizvodnje u eurozoni tijekom svibnja

Aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone ponovo su blago ubrzale u svibnju, iako nešto slabijim tempom nego što je prvotno procijenjeno, crpeći podršku iz pojačanog priljeva novih narudžbi i izvoza, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno istraživanje londonske tvrtke Markit Markitov indeks menadžera nabave (PMI) za proizvodni sektor eurozone porastao je u prošlom mjesecu na 52,2 boda, s travanjska 52,0 boda, utvrdili su u Markitu.

Prvotno je njegova vrijednost procijenjena na 52,3 boda. “Konačni PMI nešto je niži nego se prvotno očekivalo, ali ipak signalizira najbolje kontinuirano razdoblje rasta u godinu dana”, konstatira glavni ekonomist londonske tvrtke za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka. “No, tempo rasta prije je umjeren nego spektakularan koliko je zabilježeno u prva tri mjeseca ove godine”, konstatira glavni ekonomist londonske tvrtke Chris Williamson.

Nove izvozne narudžbe i novi poslovi zabilježili su najsnažniji rast u više od godinu dana, što je ohrabrilo tvrtke na novo zapošljavanje koje je pojačano deveti mjesec zaredom, ističu u Markitu. Među vodećim su gospodarstvima najsnažniji rast aktivnosti u proizvodnom sektoru u prošlom mjesecu zabilježile Španjolska, Nizozemska i Italija, a ubrzanje su zabilježile i Njemačka i Austrija, iako slabijim tempom. Zabrinjava pak nastavljeni pad aktivnosti u Francuskoj. “Slabost je koncentrirana u središtu regije, uz daljni pad u francuskom proizvodnom sektoru i slabi rast u Njemačkoj. S druge su strane Španjolska i Italija, čini se, u fazi jakog oporavka, uslijed impresivnih izvoznih rezultata. Takav rast izvoza ukazuju na poboljšanje konkurentnosti koja sluti na dobre dugoročne ekonomske izglede. Proizvođači u Francuskoj i Njemačkoj moraju biti svjesni te konkurencije”, kazao je Williamson.

You may also like