Oporavak nakon nestabilnog trgovanja na burzama

Na valu pomoći gospodarstvu
Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, zahvaljujući najavama američke središnje banke o daljnjoj pomoći gospodarstvu, no trgovalo se nestabilno jer se ulagači plaše drugog vala širenja koronavirusa.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u minusu više od 2 posto jer su ulagače uznemirile vijesti o novom žarištu koronavirusa na tržnici u Pekingu, zbog čega su vlasti glavnog grada Kine zatvorile središte i okolna stambena naselja.

Raste i broj novozaraženih u mnogim saveznim državama SAD-a, koje su nedavno ukinule restriktivne zdravstvene mjere, što je izazvalo strahovanja od drugog vala širenja koronavirusa i sporog oporavka gospodarstva.

No, u drugom dijelu trgovanja ulagače su ohrabrile najave američke središnje banke o pomoći kompanijama. Fed je prvo predstavio detalje programa za kreditiranje malih i srednje velikih poduzeća, a potom i programa kupnje korporativnih obveznica, što će dodatno poboljšati likvidnost sustava i podržati gospodarski oporavak. „Nema sumnje da se to tržištu sviđa: tko ne želi još kolača i šlaga? To je navelo ulagača na kupnju dionica i rizičnije poteze jer je Fed podržao tržište obveznica i pritisnuo kamatne stope”, kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki SlateStone Wealth.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, najveće svjetske burze snažno su rasle od kraja ožujka do početka lipnja. No, prošloga su tjedna oštro pale jer su splasnule nade u brzi oporavak gospodarstava od koronakrize i jer se ulagači plaše drugog vala širenja koronavirusa.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,66 posto, na 6.064 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,32 posto, na 11.911 bodova, a pariški CAC 0,49 posto, na 4.815 bodova. Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica snažno porasle, nadoknadivši gubitke od prethodnoga dana, jer je ulagače ohrabrio rast Wall Streeta nakon poruka američkog Feda o daljnjoj pomoći gospodarstvu.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.  A cijene su nafte, nakon jučerašnjeg rasta, jutros pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,6 posto, na 36,90 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,5 posto, na 39,52 dolara.

You may also like